Αρχική Ειδήσεις Το πρωί του Σαββάτου παρουσιάζεται το σχέδιο συμφωνίας για το Κλίμα

Το πρωί του Σαββάτου παρουσιάζεται το σχέδιο συμφωνίας για το Κλίμα

0
Διαφήμιση

Αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τέλος τους εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερκών της Γαλλίας και πρόεδρος της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι Λοράν Φαμπιούς ενώ ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει αύριο στις 09.00 τοπική ώρα (10.00 ώρα Ελλάδας) στους εκπροσώπους των 195 χωρών ένα νέο σχέδιο συμφωνίας το οποίο είναι «βέβαιος πως θα εγκριθεί».

“Στο τέλος των διαπραγματεύσεων θα έχω, θα είμαι σε θέση, αύριο το πρωί στις 09.00, να παρουσιάσω σε όλες τις πλευρές ένα κείμενο, που είμαι σίγουρος ότι θα εγκριθεί και θα είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά για όλη την ανθρωπότητα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Φαμπιούς έχοντας δίπλα του τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν. “Είμαστε σχεδόν στο τέλος του δρόμου, είμαι αισιόδοξος”, πρόσθεσε.

“Εργαστήκαμε πολύ τις τελευταίες ημέρες και σήμερα ακόμη τελειώσαμε μια συλλογική δουλειά στις 06.00 το πρωί”, πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι είναι έτοιμος να επαναλάβει τις διαβουλεύσεις του “με όλες τις ομάδες” στο Μπουρζέ, στο παρισινό προάστιο όπου διεξάγεται η διάσκεψη.

Την ίδια ώρα, ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι δήλωσε ότι “επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος” κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων συνομιλιών για το κλίμα και ότι είναι “αισιόδοξος” για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Υπογράμμισε ωστόσο ότι παραμένουν “πολύ δύσκολα” θέματα που πρέπει να επιλυθούν τα οποία μπορεί μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας να αμβλυνθούν, ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας.

Στο τέλος συνάντησής του με τον Φαμπιούς, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε πως “σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος και ότι παραμένουν δύο πολύ δύσκολα θέματα για τα οποία εργαζόμαστε αυτή την ώρα”.

Παράλληλα, οι πρόεδροι της Κίνας και των ΗΠΑ, ο Σι Τζινπίνγκ και ο Μπαράκ Ομπάμα, συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι αύριο το πρωί στη Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι (COP21), ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Καθώς πλησιάζει το τέλος των διαπραγματεύσεων στη διάσκεψη στο Παρίσι, η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν τον συντονισμό τους με όλες τις πλευρές και να αναπτύξουν κοινές προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι η COP21 “θα καταλήξει σε μια συμφωνία όπως προβλέπεται”, δήλωσε ο πρόεδρος Σι, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

“Η συμφωνία αυτή θα είναι ευεργετική για τη διεθνή κοινότητα”, μετέδωσε το κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV επικαλούμενο δηλώσεις του προέδρου Σι.

“Οι ΗΠΑ επιθυμούν να διατηρήσουν στενή συνεργασία με την Κίνα για την επιτυχία της Διάσκεψης για το Κλίμα”, μετέδωσε το CCTV επικαλούμενο δήλωση του προέδρου Ομπάμα.

Διαφήμιση