Αρχική Ειδήσεις Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο Συμφωνίας στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την κλιματική...

Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο Συμφωνίας στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή

0
Διαφήμιση

Σκληρές είναι οι διαπραγματεύσεις στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε η αύξηση της θερμοκρασίας από την κλιματική αλλαγή να περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου αλλά επικρατεί αισιοδοξία, καθώς υπήρξε θετική ανταπόκριση από τους αντιπροσώπους των 195 χωρών στην παρουσίαση του σχεδίου συμφωνίας και τώρα απομένει η τελική έγκρισή του από τους ηγέτες.

Για πρώτη φορά ήταν ομόφωνη η παραδοχή ότι η συνεχιζόμενη εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου αλλάζει το κλίμα και απειλεί με ανυπολόγιστες καταστροφές. Νησιωτικές χώρες απειλούνται με εξαφάνιση.

Αλλες, φτωχές χώρες, θα χάσουν, λόγω λειψυδρίας την παραγωγή τροφίμων και απειλούνται με εξαθλίωση. Μέχρι και 200 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν.

Το σχέδιο συμφωνίας που παρουσίασε η γαλλική προεδρία της διάσκεψης του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προτείνει να περιοριστεί η υπερθέρμανση «κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου» και «να καταβληθεί προσπάθεια να μειωθεί στους 1,5 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε ο πρόεδρος της COP21, Λοράν Φαμπιούς.

Το σχέδιο «επιβεβαιώνει τον κεντρικό στόχο μας, που είναι και ζωτικός, να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου και να προσπαθήσουμε να την περιορίσουμε στους 1,5 βαθμούς, κάτι που θα επιτρέψει να μειωθούν σημαντικά οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος χειροκροτήθηκε θερμά από τους αντιπροσώπους που συνήλθαν σε ολομέλεια.

Αυτό το σχέδιο συμφωνίας είναι «δίκαιο, βιώσιμο, δυναμικό, ισορροπημένο και νομικά δεσμευτικό», δήλωσε ακολούθως ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών στην ομιλία του, προκαλώντας νέο ξέσπασμα χειροκροτημάτων από τους αντιπροσώπους οι οποίοι στη συνέχεια σηκώθηκαν όρθιοι. Ο Φαμπιούς, πολύ συγκινημένος, στεκόταν όρθιος στο βήμα, με το χέρι στο μέρος της καρδιάς.

Τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο που έχουν υποσχεθεί να χορηγήσουν οι χώρες του Βορρά σε εκείνες του Νότου για τις πολιτικές τους σχετικά με το κλίμα “θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο”, είπε ακόμη ο Φαμπιούς.

Τα «100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο μετά το 2020», οπότε θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία που αναμένεται να επισφραγιστεί σήμερα στο Παρίσι και «ένας νέος ποσοτικός στόχος πρέπει να οριστεί το αργότερο το 2025», είπε.

Νέα παρέμβαση Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τις 195 χώρες που εκπροσωπούνται στο Παρίσι να κάνουν “το αποφασιστικό βήμα” υιοθετώντας στη διάρκεια της ημέρας τη συμφωνία της διάσκεψης του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Κάνοντας λόγο από το βήμα της COP21 για μια “μεγάλη πράξη για την ανθρωπότητα”, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κάλεσε τους αντιπροσώπους να ενεργήσουν ώστε “η 12η Δεκεμβρίου να είναι μια μέρα όχι μόνο ιστορική αλλά μια ημερομηνία για την ανθρωπότητα”.

“Η Γαλλία σας ζητά, η Γαλλία σας ικετεύει να εγκρίνετε την πρώτη παγκόσμια συμφωνία της ιστορίας μας”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε όλες τις χώρες “να τελειώσουν τη δουλειά”, εγκρίνοντας τη συμφωνία κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

“Το τέλος είναι κοντά. Ας τελειώσουμε τώρα τη δουλειά. Ο κόσμος παρακολουθεί. Εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τη σοφία σας”, είπε ο Μπαν.

Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, θα πληρώσει βαρύ τίμημα: 700 δισ. ευρώ θα είναι το κόστος, μέχρι το 2100, ποσό διπλάσιο από το σημερινό χρέος της χώρας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ακαδημίας Αθηνών, εάν η αύξηση της θερμοκρασίας ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Με τη σημερινή καύση ορυκτών καυσίμων, η αύξηση της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς, με ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης σημειώνει ότι αν επιτευχθεί συμφωνία και η αύξηση δεν ξεπεράσει τους 2 βαθμούς, το κόστος για την Ελλάδα θα μειωθεί στα 400 δισ. ευρώ, αλλά για κάποιες νησιωτικές χώρες οι επιπτώσεις θα είναι πιο δραματικές. …

Διαφήμιση