Αρχική Ειδήσεις Στόχος η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο

Στόχος η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο

0
Διαφήμιση

Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων στο πλαίσιο της επίσκεψης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζον Κέρι τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα αναμένεται να βρεθούν οι ενεργειακές διασυνδέσεις στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και οι δυνατότητες προμήθειας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου από νέες πηγές όπως η Β. Αφρική ή ακόμη και οι ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου στρατηγική της κυβέρνησης είναι η ανάδειξη της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

Για το λόγο αυτό επιδιώκεται επιτάχυνση των αγωγών ΤΑΡ και του ελληνοβουλγαρικού, καθώς και έργα όπως η κατασκευή σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Β. Ελλάδα.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται ο Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός παρά τις πρόσφατες εμπλοκές, όπως ανέφερε ο κ. Βερροιόπουλος, όπως και ο αγωγός προς την Κεντρική Ευρώπη.

Ο γγ του υπουργείου ανακοίνωσε, επίσης, αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

“Πάγωμα” των τελών χρήσης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για το 2016, ανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) Νίκος Χατζηαργυρίου, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα παραμείνει από τις φθηνότερες, αν όχι η φθηνότερη ευρωπαϊκή χώρα ως προς το κόστος αυτό.

Τόνισε επίσης ότι η μετατροπή του δικτύου σε “έξυπνο δίκτυο”, με την εγκατάσταση νέων μετρητών, τη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας, τη συμμετοχή του καταναλωτή στη διαχείριση της ζήτησης κ.ά., αποτελεί μονόδρομο για τη μείωση του κόστους αλλά και για την εκμετάλλευση του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προϋποθέτει ευέλικτα δίκτυα και αγορές.

Μείωση της φορολογίας στην ενέργεια ειδικά, αλλά και των επιχειρήσεων γενικότερα, η οποία δεν βρίσκεται στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά διαμορφώνεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης.

Ο ίδιος πρότεινε την εφαρμογή ταχύρρυθμου επενδυτικού προγράμματος για τη διασύνδεση των μεγάλων νησιών του Αιγαίου με ορίζοντα πενταετίας και εκτιμώμενου κόστους 4 δισ. ευρώ, που μπορεί να αποσβεστεί σε λίγα χρόνια καθώς η δαπάνη για την ηλεκτροδότηση των νησιών από αυτόνομες πετρελαϊκές μονάδες διαμορφώνεται στα 800 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο κ. Περιστέρης εκτίμησε ότι το δυναμικό παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο Αιγαίου υπερβαίνει τα 10.000 μεγαβάτ που παραμένουν όμως αναξιοποίητα λόγω έλλειψης διασυνδέσεων.

Προειδοποίησε, τέλος, για κίνδυνο απαξίωσης των συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην ηπειρωτική χώρα, που υπολειτουργούν και οδηγούνται σε προσωρινή ή μόνιμη απόσυρση με αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας σε λίγα χρόνια.

Τέλος ο Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil που εκμταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου, ανέφερε ότι οι επενδύσεις σε υποδομές (αγωγοί, σταθμοί συμπίεσης και υγροποιημένου αερίου, εγκαταστάσεις αποθήκευσης κ.ά.), που απαιτούνται για την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, υπερβαίνουν τα 9 δισ. ευρώ.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση των προσφορών για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές Άρτας-Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και ΒΔ Πελοποννήσου, ώστε να ακολουθήσει το άνοιγμα των προσφορών για τις θαλάσσιες περιοχές του Ιουνίου και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη δημιουργίας αποθήκης φυσικού αερίου που θα συμβάλει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας.

Διαφήμιση