Αρχική Ειδήσεις Σε πύργο ψύξης του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου ανέβηκαν 10 ακτιβιστές της Greenpeace

Σε πύργο ψύξης του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου ανέβηκαν 10 ακτιβιστές της Greenpeace

0
Διαφήμιση

Δέκα έμπειροι ακτιβιστές της Greenpeace, ξεκίνησαν στις 4 τα ξημερώματα με στόχο να ανεβαίνουν σε πύργο ψύξης του λιγνιτικού Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου στην Πτολεμαΐδα, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο για την προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές.

   Στόχος των ακτιβιστών είναι να παραμείνουν σ’ έναν από τους πύργους ψύξης του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, ύψους 130 μέτρων, στον οποίο θα προσπαθήσουν να γράψουν ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, την ώρα που πραγματοποιείται στο Παρίσι η 21η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP21).

     Μέχρι να πετύχουν το στόχο τους, οι ακτιβιστές είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν επάνω στον πύργο ψύξης, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί αύριο.

  Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι ακτιβιστές επέλεξαν το μεγαλύτερο και πλέον ρυπογόνο σταθμό της χώρας για να δείξουν ότι το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος για την Ελλάδα θα είναι αβάσταχτο, εφόσον υλοποιηθούν τα σχέδια της ΔΕΗ και της κυβέρνησης για την κατασκευή νέων λιγνιτικών και πετρελαϊκών μονάδων στα επόμενα χρόνια. Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών ζητά φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα, υποστηρίζουν, ενώ δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε ολόκληρη την Ελλάδα διεκδικούν τη στροφή της χώρας στην ηλιακή οικονομία.

O υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace Τάκης Γρηγορίου τόνισε ότι η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση:

  • Να συμβάλει διαπραγματευτικά στην υιοθέτηση στόχου στην τελική συμφωνία για συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5οC, αίτημα δεκάδων αναπτυσσόμενων κρατών που απειλούνται σήμερα από την αλλαγή του κλίματος, την οποία στηρίζουν πλέον ανοιχτά οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς.
  • Να προωθήσει στην Ελλάδα 10ετές σχέδιο για την ενεργειακή αναβάθμιση 1 εκατ. κτιρίων που περιλαμβάνει τη δωρεάν παροχή ηλιακής ενέργειας από τη ΔΕΗ σε 300.000 φτωχά νοικοκυριά,
  • Να στρέψει τη ΔΕΗ προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ενεργειακές υπηρεσίες και να εκπονήσει σχέδιο για την αξιοποίηση του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού της Επιχείρησης στις νέες της δραστηριότητες και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Οι ακτιβιστές ξεκίνησαν την ανάβαση στις τέσσερις τα ξημερώματα και θα παραμείνουν σε έναν από τους πύργους ψύξης του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, ύψους 130 μέτρων, στέλνοντας συγκεκριμένο μήνυμα προς την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να κινητοποιήσουν την πολιτική ηγεσία ώστε να αξιοποιήσει τη Διάσκεψη στο Παρίσι για να συνδυάσει κλιματική πολιτική με κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη. Η Greenpeace έχει ήδη υποβάλει πρόταση για την ενεργειακή αναβάθμιση 1 εκατ. κτιρίων που περιλαμβάνει τη δωρεάν παροχή ηλιακής ενέργειας από τη ΔΕΗ σε 300.000 φτωχά νοικοκυριά.

Το προτεινόμενο 10ετές σχέδιο δράσης της Greenpeace λαμβάνει υπόψη τη σημερινή οικονομική συγκυρία και το Μνημόνιο και προτείνει συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και άμεσα υλοποιήσιμα μέτρα. Η εφαρμογή του θα ενισχύσει το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά 5,7 – 6 δισ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών για ενέργεια, θα δημιουργήσει κατά μέσο όρο 30.000-35.000 θέσεις εργασίας ετησίως και θα μειώσει τις συνολικές εκπομπές CO2 της Ελλάδας έως και 10%. Αντίστοιχες μελέτες ή προτάσεις έχουν ήδη υποβληθεί από το WWF, το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και άλλους φορείς.

«Η δράση μας είναι κομμάτι της παγκόσμιας κινητοποίησης εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για ένα καλό αποτέλεσμα στη Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι» συνέχισε ο Τάκης Γρηγορίου. «Αυτές τις κρίσιμες ώρες στο Παρίσι εξελίσσεται ένας διαπραγματευτικός αγώνας ενάντια στα συμφέροντα της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων. Η έκβασή του; Αμφίρροπη. Το διακύβευμα; Ενας ασφαλής πλανήτης, όπου η αύξηση της θερμοκρασίας δεν θα ξεπερνά τον 1,5oC. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειαζόμαστε 0% ορυκτά καύσιμα και 100% ΑΠΕ έως το 2050 παγκοσμίως. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα να γίνει μέρος αυτής της προσπάθειας».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, οι οικονομικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ της χώρας από τη λιγνιτική ρύπανση (επιβάρυνση δημόσιας υγείας, καταστροφή περιβάλλοντος) την περίοδο 2008-2012 εκτιμάται από 5,8 έως 19 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος από τη μη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αναμένεται να ανέλθει σε πάνω από 700 δισ. ευρώ για τη χώρα μας μέχρι το τέλος του αιώνα.

Διαφήμιση