Αρχική Καταστροφές Σε πορτοκαλί συναγερμό το Πεκίνο εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Σε πορτοκαλί συναγερμό το Πεκίνο εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

0
Διαφήμιση

Για τρίτη συνεχή ημέρα το Πεκίνο βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη βόρεια Κίνα και είναι καλυμμένο με ομίχλη, ακόμη πιο πυκνή σε σχέση με χθες, παρά τη διακοπή της λειτουργίας χιλιάδων εργοστασίων για την αντιμετώπιση της χειρότερης “airpocalypse” της χρονιάς.

Το εξαιρετικά θεαματικό ατμοσφαιρικό “επεισόδιο” αυτό συμβαίνει στην πρωτεύουσα του παγκόσμιου πρωταθλητή στη ρύπανση, την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι (COP21).

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τις πλούσιες χώρες “να αρθούν στο ύψος των δεσμεύσεών τους”, κυρίως των οικονομικών, για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες για να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στο Πεκίνο, η ατμόσφαιρα είναι απόκοσμη. Προς το μεσημέρι, κάτω από ένα μουντό φως, μία πυκνή κίτρινη ομίχλη κάλυπτε την κινεζική πρωτεύουσα, επιτρέποντας ορατότητα λίγων εκατοντάδων μέτρων. Πολλοί κάτοικοι κυκλοφορούσαν με τις μάσκες τους κατά της ρύπανσης.

Ο δείκτης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της αμερικανικής πρεσβείας, που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς, μετρούσε στις 13.00 πυκνότητα αιωρουμένων σωματιδίων 621 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, περισσότερες από 24 φορές πάνω από το ανώτατο όριο των 25 μ.γ. που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Χθες, είχε φθάσει τα 945 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στο νότιο Πεκίνο, συντρίβοντας τη συνήθη κινεζική νόρμα των 75 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο.

Αυτά τα αιωρούμενα μικροσωματίδια έχουν διάμετρο 2,5 micron και εισχωρούν στους πνεύμονες προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους ετησίως στη χώρα.

Παρά τα επίπεδα ρεκόρ της ρύπανσης, ο συναγερμός διατηρήθηκε στο πορτοκαλί επίπεδο, πριν από το μέγιστο κόκκινο επίπεδο, το οποίο, όπως εξηγεί η εφημερίδα Global Times, κηρύσσεται “σε πιο σοβαρές καταστάσεις”.

Η σοβαρότητα της κατάστασης θύμισε στους κατοίκους του Πεκίνου το επεισόδιο του Ιανουαρίου 2013, όταν τα υψηλότατα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης οδήγησαν τις κινεζικές αρχές να αναγνωρίσουν τον επείγοντα χαρακτήρα του προβλήματος και την ανάγκη λήψης μέτρων για τον περιορισμό της ρύπανσης μέχρι το 2017.

Οι κινεζικές αρχές διέταξαν τη διακοπή της λειτουργίας 2.100 βιομηχανικών μονάδων υψηλής ρύπανσης, των εργοταξίων οικοδομών και συνέστησαν στον πληθυσμό να παραμείνει στο σπίτι. Ωστόσο, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων παρέμεινε στα συνήθη επίπεδα, εκτός της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων που απαγορεύθηκε.

Περί τις 30 πτήσεις ακυρώθηκαν, καθώς και τα εσωτερικά δρομολόγια των υπεραστικών λεωφορείων.

Για τα νέα ρεκόρ ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πεκίνο ευθύνεται ο συνδυασμός της εντατικής λειτουργίας των μονάδων άνθρακα για την θέρμανση, των θερμοκρασιών κοντά στο μηδέν, της υψηλής υγρασίας στην ατμόσφαιρα και της άπνοιας.

Οι κάτοικοι του Πεκίνου δεν φαίνεται να αισιοδοξούν για τις προοπτικές των περιβαλλοντικών συνθηκών στη χώρα τους. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί σήμερα η φωτογραφία ενός πρωτοσέλιδου κινεζικής εφημερίδας που διακηρύσσει: “Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση στη βαριά ρύπανση να περάσει στον επόμενο αιώνα”. Το φύλλο της εφημερίδας χρονολογείται στο 1999…

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here