Αρχική Καταστροφές Οι απίστευτες πλημμύρες στην Αγγλία οδήγησαν στην επέμβαση του στρατού

Οι απίστευτες πλημμύρες στην Αγγλία οδήγησαν στην επέμβαση του στρατού

0
Διαφήμιση

Την αποστολή νέων στρατιωτικών ενισχύσεων για να βοηθηθεί η βόρεια Αγγλία που πλήττεται από πρωτοφανείς πλημμύρες προέβη ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον! Εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, κυρίως στην ιστορική πόλη του Γιορκ.

Οι πλημμύρες οφείλονται στις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την περιοχή τις τελευταίες ημέρες, βυθίζοντας πόλεις και χωριά και αναγκάζοντας μερικές φορές τους διασώστες να χρησιμοποιούν φουσκωτές λέμβους για να μετακινούνται στους πλημμυρισμένους δρόμους.

«Θα αναπτυχθούν επιπλέον στρατιώτες», ανακοίνωσε ο Κάμερον μέσω Twitter μετά τη συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σχεδόν 300 στρατιώτες έχουν ήδη κινητοποιηθεί, οι οποίοι επιχειρούν μαζί με τις τοπικές αρχές και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού.

Στη δύναμη αυτή θα προστεθούν 200 στρατιώτες. Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, δύναμη 1.000 στρατιωτών θα κινητοποιηθεί, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε επίσης ότι το σύνολο των μέτρων προστασίας από τις πλημμύρες, που επικρίθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, θα επαναξιολογηθεί.

«Τα φράγματα αντιπλημμυρικής προστασίας, μόνιμα και προσωρινά, έπαιξαν βασικό ρόλο, αλλά είναι σαφές ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η στάθμη των υδάτων ανέβηκε τόσο πολύ που αυτά υπερχείλισαν, και πρέπει να δούμε αν χρειάζεται να κάνουμε κάτι περισσότερο», είπε στο BBC.

Στην αντιπολίτευση, η υπεύθυνη του Εργατικού Κόμματος σε θέματα περιβάλλοντος, Κέρι Μακάρθι, κάλεσε την κυβέρνηση να «επενδύσει στη διατήρηση των δυνάμεων προστασίας από τις πλημμύρες και όχι στη μείωσή τους».

Επί του πεδίου, η εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας Electricity North West εργάζεται ακατάπαυστα για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε περίπου 6.500 νοικοκυριά.

Ο Μαρκ Ουίλιαμσον, στέλεχος της εταιρίας, κάλεσε τους κατοίκους να «μειώσουν» την κατανάλωση ώστε να αποφευχθούν νέες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Από το Γιορκσάιρ στο Λάνκασιρ της βόρειας Αγγλίας, εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων. Τις πρώτες πρωινές ώρες , η υπηρεσία Περιβάλλοντος εξέδωσε 27 προειδοποιήσεις για επικίνδυνες πλημμύρες στην Αγγλία και την Ουαλία.

Το Γιορκ, ιστορική και τουριστική πόλη χτισμένη στο σημείο όπου συμβάλλουν οι ποταμοί Ουζ και Φος, ολόκληρες γειτονιές πλημμύρισαν, με το νερό να σκεπάζει σε ορισμένα σημεία αυτοκίνητα πάνω στο δρόμο.

Στο διαδίκτυο, έκκληση για δωρεές απηύθυνε η ιστοσελίδα συμμετοχικής χρηματοδότησης «JustGiving» που δραστηριοποιείται στις φιλανθρωπικές εκστρατείες αρωγής προς τις οικογένειες που επλήγησαν στην περιοχή του Μάντσεστερ.

Τα θύματα είχε την υποστήριξη του βρετανού αστροναύτη Τιμ Πικ που βρίσκεται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). «Πέρασα πάνω από τη Βρετανία. Οι σκέψεις μου είναι σε όλους εκείνους που επλήγησαν από τις πλημμύρες», έγραψε στο Twitter.

Σήμερα, πίεση ασκείται στην κυβέρνηση για να επανεξετάσει τα πρότυπα ποιότητας των μέτρων προστασίας από τις πλημμύρες στη χώρα.

Για την εφημερίδα «The Guardian» «κούφια λόγια ή ακόμη και ο στρατός δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια πολιτική συνοχής για την πρόληψη των πλημμυρών. Η κλιματική αλλαγή και μια ανεπαρκής προετοιμασία διασφαλίζουν ότι οι πλημμύρες θα γίνουν ένα δεδομένο οδυνηρά συχνό της ζωής στη Βρετανία στο μέλλον», γράφει η εφημερίδα.

Η βορειοδυτική Αγγλία είχε ήδη πληγεί στις αρχές Δεκεμβρίου από μεγάλες πλημμύρες που προκάλεσαν ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Στη Βρετανία, περίπου μια κατοικία στις πέντε απειλείται από τις πλημμύρες, σύμφωνα με την Ένωση Ειδικών για τα ακίνητα.

Στις πλημμυρισμένες περιοχές ο Κάμερον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκε με στρατιώτες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εκκένωσης και προστασίας των κτιρίων του Γιορκ, στην περιοχή Γιορκσάιρ στα βόρεια, σύμφωνα με tweet που ανέβηκε στον προσωπικό του λογαριασμό.

Οι πλημμύρες οφείλονται στις καταρρακτώδεις βροχές που σάρωσαν την περιοχή τις τελευταίες ημέρες. Αν και ο καιρός ήταν πιο ήπιος τη Δευτέρα, 18 προειδοποιήσεις για κίνδυνο σοβαρών και επικίνδυνων πλημμυρών παραμένουν πάντα σε ισχύ και η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε για το ενδεχόμενο νέων νεροποντών στα μέσα της εβδομάδας.

Ιδιαίτερα επλήγη η ιστορική πόλη Γιορκ, κτισμένη στο σημείο όπου συμβάλλουν οι ποταμοί Ουζ και Φος, όπου ολόκληρες γειτονιές πλημμύρισαν, με το νερό να σκεπάζει σε ορισμένα σημεία τα αυτοκίνητα και 500 πλημμυρισμένα κτήρια.

Η στάθμη του Ουζ σταθεροποιήθηκε στα 5,2 μέτρα πάνω από το κανονικό, όμως «παραμένουμε εν τω μέσω ενός μεγάλου συμβάντος», δήλωσε στο BBC ο Τσάρλι Κροφτ, μέλος του δημοτικού συμβουλίου.

Την Κυριακή οι κάτοικοι πέρασαν τη μέρα τους, τοποθετώντας τσουβάλια με άμμο μπροστά στα σπίτια τους ως ανάχωμα στην ορμή των νερών.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here