Αρχική Ειδήσεις Ο ύπουλος ρόλος του αλκοόλ στα τροχαία ατυχήματα

Ο ύπουλος ρόλος του αλκοόλ στα τροχαία ατυχήματα

0
Διαφήμιση

Αρκετοί οδηγοί παρασύρονται και πίνουν ένα παραπάνω ποτηράκι αλκοόλ, με πολλές φορές τραγικά αποτελέσματα.

Στην Ελλάδα, τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν, σύμφωνα με τα στατιστικά, την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 19-39 ετών, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των θανατηφόρων τροχαίων οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών.

Τα παραπάνω αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας κ. Γρηγόρης Λέων, ενώ η Εταιρεία απευθύνει προειδοποίηση για την κατανάλωση αλκοόλ από τους οδηγούς.

Ποια είναι όμως τα όρια του νόμου για την κατανάλωση αλκοόλ;

Καταρχάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχουν ενιαία όρια, σημειώνει ο κ. Λέων. Κάποιες χώρες έχουν ως όριο το 0,80g/l (Ηνωμένο Βασίλειο, Μάλτα), κάποιες άλλες το «αυστηρό» 0,20 g/l (Εσθονία, Πολωνία, Σλοβενία Σουηδία), ενώ οι περισσότερες όπως και η Ελλάδα έχει ως όριο το 0,50% g/l.

Τονίζεται ότι το όριο αυτό αναφέρεται στο αίμα, δηλαδή όταν ο οδηγός οδηγείται στο νοσοκομείο και πραγματοποιείται αιμοληψία.

Το όριο στον εκπνεόμενο αέρα κατά τη χρήση της ηλεκτρονικής αλκοολομετρικής συσκευής (τα κοινά αλκοτέστ της τροχαίας) είναι στη χώρα μας 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα.

Αναφορικά όμως με την ποσότητα του αλκοόλ που είναι ικανή για να φτάσουμε το ανωτέρω όριο, θα προσπαθήσουμε να καθορίσουμε κάποιες γενικές κατευθύνσεις, όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρίας, σημειώνοντας ότι η κάθε περίπτωση πρέπει να μελετάται εξατομικευμένα.

Γενικά τη συγκέντρωση των 0,50 gr/l στο αίμα μπορεί κάποιος να τη φτάσει με κατανάλωση 490 ml μπύρας, 200 ml κρασιού, 60 ml ούζου, 55 ml ουίσκι ή βότκας. Με λίγα λόγια, όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα ενός ποτού σε αιθυλική αλκοόλη τόσο λιγότερη ποσότητα είναι ικανή για να μας οδηγήσει στο νόμιμο όριο.

«Πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι συγκεκριμένες ποσότητες είναι ενδεικτικές, καθώς, για παράδειγμα, η ποσότητα μπύρας έχει υπολογιστεί με περιεκτικότητα αιθυλικής αλκοόλης 5% ενώ, κυκλοφορούν στο εμπόριο και μπύρες περιεκτικότητας 10% ή και άνω, οι οποίες είναι ικανές να οδηγήσουν στην υπέρβαση του ορίου με την κατανάλωση της μισής ποσότητας από την προαναφερόμενη» επισημαίνει ο Λέων.

Τέλος, για το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει μια ποσότητα αλκοόλ την οδηγική ικανότητα του ανθρώπου, εδώ όπως λέει ο ιατροδικαστής κ. Λέων τα πράγματα είναι ακόμα πιο σχετικά.

Είναι δυνατόν η ίδια ακριβώς ποσότητα αλκοόλ να επηρεάσει διαφορετικά το κάθε άτομο. Για παράδειγμα, συνήθως ένας χρόνιος χρήστης επηρεάζεται λιγότερο από έναν περιστασιακό με ακριβώς την ίδια ποσότητα κατανάλωσης.

Συνεπώς, μόνο με τη διενέργεια κλινικής εξέτασης μπορεί να αποδειχτεί με αξιοπιστία εάν μία αυξημένη τιμή οινοπνεύματος σημαίνει και απώλεια της οδηγικής ικανότητας, ειδικά όταν οι τιμές είναι πλησίον των ορίων.

Σε γενικές γραμμές όταν έχουμε τιμές μεταξύ 0,50-1,00 gr/l διαπιστώνουμε άρση των φυσιολογικών αναστολών, ευφορία, φλυαρία και υπερεμπιστοσύνη ενώ με τιμές άνω του 1,00 gr/l έχουμε μείωση των ικανοτήτων, σύγχυση, ασυγχρονισμό κινήσεων και διαταραχές τις ομιλίας.

Πηγή: acrobase

Διαφήμιση