Αρχική Ειδήσεις Νέο προσχέδιο αλλά οι διαφορές παραμένουν στη διάσκεψη για το Κλίμα

Νέο προσχέδιο αλλά οι διαφορές παραμένουν στη διάσκεψη για το Κλίμα

0

Νέο προσχέδιο συμφωνίας κατά της κλιματικής αλλαγής παρουσιάστηκε στη Σύνοδο για το Κλίμα στο Παρίσι έπειτα από 11 ημέρες διαπραγματεύσεων και παρότι τα σημεία διαφωνίας μειώθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη εκδοχή, πολλά θέματα μένουν να επιλυθούν μέχρι τη λήξη των συνομιλιών την Παρασκευή.

Το νέο προσχέδιο έχει έκταση 29 σελίδων, συγκριτικά με τις 28 σελίδες στο προηγούμενο προσχέδιο που παρουσιάστηκε το Σάββατο. Περιλαμβάνει περίπου 100 σημεία για τα οποία μένει να ληφθούν αποφάσεις.

Ένα από αυτά αφορά το μακροπρόθεσμο στόχο της συμφωνίας -το εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα μηδενιστούν ή απλώς θα μειωθούν ενός του αιώνα. Ανοιχτό παραμένει επίσης το ερώτημα του εάν η άνοδος της θερμοκρασίας έως το 2100 αιώνα θα περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου ή στον λιγότερο φιλόδοξο στόχο των 2 βαθμών, συγκριτικά με τα επίπεδα πριν από τη βιομηχανική επανάσταση.

Ακόμα, το νέο προσχέδιο δεν διευκρινίζει πόσο συχνά πρέπει να επανεξετάζονται οι διεθνείς προσπάθειες της κλιματικής αλλαγής μετά το 2020.

Επιπλέον, δεν αποσαφηνίζει το εάν και το πώς οι ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη ιστορική ευθύνη για την άνοδο της θερμοκρασίας, θα αποζημιώνουν τις φτωχές και ευάλωτες χώρες για καταστροφές που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή.

Ανοιχτό, επίσης, παραμένει το εάν η συμφωνία θα είναι νομικά δεσμευτική ή όχι.

To νέο έγγραφο «οπωσδήποτε δείχνει πρόοδο ως προς τη λιτότητα του κειμένου αλλά και όσον αφορά την αποσαφήνιση των πολιτικών σημείων για τα οποία απαιτείται ακόμα πολύ δουλειά» δήλωσε στους δημοσιογράφους η Κριστιάνα Φιγκέρες, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το κλίμα.

Εξάλλου, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε στη Σύνοδο ότι οι ΗΠΑ θα διπλασιάσουν τα κονδύλια που προορίζονται για την προσαρμογή των αναπτυσσόμενων χωρών στην κλιματική αλλαγή. Το ποσό αυτό θα φτάσει τα 860 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020.

Τα κονδύλια εντάσσονται στο πλαίσιο δέσμευσης των ανεπτυγμένων οικονομιών για κλιματική ενίσχυση των αναπτυσσόμενων χωρών με 100 δισ. δολάρια από το 2020.

Αρκετές ομάδες ακτιβιστών πραγματοποίησαν μικρές διαδηλώσεις την Τετάρτη, με την Greenpeace να παρουσιάζει μια γιγάντια μηχανική πολική αρκούδα, και άλλους να εμφανίζονται ντυμένοι σαν τους χαρακτήρες του Star Wars Γιόντα και Στορμ Τρούπερς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here