Αρχική Ειδήσεις Φακοί επαφής θα προβλέπουν το κρυολόγημα

Φακοί επαφής θα προβλέπουν το κρυολόγημα

0

Θα μπορούμε σύντομα να προβλέψουμε ακόμη και εάν ένα άτομο θα νοσήσει από ένα κοινό κρυολόγημα αναλύοντας το επίπεδο των αντισωμάτων στο δακρυϊκό υγρό, σύμφωνα με μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Bangor. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η εκκριτική ανοσοφαιρίνη Α (SigA) είναι ένα σημαντικό αντίσωμα που λειτουργεί ως πρώτη γραμμή άμυνας για να εμποδίσει ιούς και βακτήρια να μπουν στο σώμα και υπάρχει σε αφθονία στις βλεννογόνες εκκρίσεις, όπως είναι το σάλιο, τα δάκρυα και το ρινικό έκκριμα.

Έτσι, χωρίς να χρειαστεί να κλάψει το άτομο, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα δακρύων από το κάτω βλέφαρο και ανέλυσαν τη SigA. Διαπίστωσαν ότι άτομα με χαμηλότερα επίπεδα SigA δακρυϊκού υγρού ήταν εννιά φορές πιο πιθανό να έχουν συμπτώματα κρυολογήματος μέσα στην επόμενη εβδομάδα σε σύγκριση με άτομα με φυσιολογικά επίπεδα SigA.

Όταν μάλιστα, άτομα των οποίων τα επίπεδα SigA έπεφταν κατά 30%, η πιθανότητα να κρυολογήσει το άτομο αυξανόταν κατά έξι φορές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παρατεταμένη κόπωση από εργασία ή και σωματική άσκηση είναι αυτή που προκαλεί τη μείωση της δακρϋικής SigA καθώς, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι προσωρινά εκτεθειμένο δημιουργώντας μεγαλύτερη ευπάθεια σε μολύνσεις, όπως το κοινό κρυολόγημα.

Είναι λοιπόν πιθανό, σύντομα να γίνονται και μετρήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος από τα δάκρυα μέσω των «έξυπνων» φακών έτσι ώστε να παρακολουθούνται ο κίνδυνος μόλυνσης και η άμυνα του οργανισμού.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here