Αρχική Ειδήσεις Διάσημες προσωπικότητες της 7ης τέχνης για το κλίμα στο Παρίσι

Διάσημες προσωπικότητες της 7ης τέχνης για το κλίμα στο Παρίσι

0
Διαφήμιση

Το κόκκινο χαλί στρώθηκε έξω από το ξενοδοχείο του Παρισιού όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος των Δημάρχων για το Κλίμα, καθώς διάσημοι πρωταγωνιστές της μεγάλης οθόνης και αστέρες της μουσικής όπως οι Λεονάρντο ντι Κάπριο, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Πάτι Σμιθ αλλά και εκατοντάδες αιρετοί αξιωματούχοι από ολόκληρο τον κόσμο.

Από το Ρίο ντε Τζανέιρο έως την Άκρα, βρέθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα για να προσφέρουν την υποστήριξή τους στη μάχη εναντίον της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο σκληρών διαπραγματεύσεων τις επόμενες ώρες.

«Μπορούμε να διευθετήσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις όταν έχουμε τη βούληση να εργαστούμε μαζί» δήλωσε ο Λεονάρντο ντι Κάπριο ενώπιον των δημάρχων που συγκεντρώθηκαν στο Hôtel de Ville του Παρισιού, την ώρα που οι διαπραγματευτές στο Μπουρζέ δεν έχουν πλέον παρά ώρες για να καταλήξουν σε ένα πρώτο προσχέδιο συμφωνίας.

«Έχουμε συγκεντρωθεί εδώ για τη σύνοδο αυτή που ενδέχεται να είναι η σημαντικότερη όλης μας της ζωής» προσέθεσε ο Αμερικανός ηθοποιός, που είναι ένας θερμός υπερασπιστής του περιβάλλοντος.

Οι αντιπρόσωποι «έχουν την επιλογή. Να είναι ταπεινοί και καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα τους επιτρέψει να περισώσουν την αξιοπρέπειά τους. Ή ακόμα να πρωτοστατήσουν (στη μάχη αυτή) και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους έχοντας ένα σχέδιο για τη διάσωση του πλανήτη» υπογράμμισε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, στο Μπουρζέ, κοντά στη γαλλική πρωτεύουσα, οι αποστολές 195 χωρών προσπαθούν να καταλήξουν σε συμβιβασμούς σχετικά με το προσχέδιο ενός κειμένου που θα πρέπει να παραδώσουν αύριο το μεσημέρι.

Τη Δευτέρα οι υπουργοί θα αναλάβουν δράση, με στόχο να επιτευχθεί έως την 11η Δεκεμβρίου ένα παγκόσμιο σύμφωνο, ικανό να περιορίσει την κλιματική αλλαγή.

«Η πυξίδα μας πρέπει να είναι το πνεύμα της συναίνεσης (…) Σε αυτήν την φάση, δεν έχει επιτευχθεί» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, πρόεδρος της COP21.

Σημεία σύγκρουσης μεταξύ των συμμετεχόντων: η χρηματοδότηση της βοήθειας για το κλίμα που αναμένεται να παρασχεθεί στις χώρες του Νότου και το ζήτημα της κατανομής των προσπαθειών μεταξύ των αναπτυσσόμενων και των ανεπτυγμένων χωρών.

Στο Hôtel de ville του Παρισιού, οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους οποίους υποστηρίζει με την παρουσία του και ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ρέντφορντ, υπογράμμισαν τη σημασία αυτής της μάχης αλλά και του ρόλου που οφείλουν να διαδραματίσουν.

«Δεν ήρθαμε στο Παρίσι για να γράψουμε ιστορία: ήρθαμε για να οικοδομήσουμε το μέλλον» δήλωσε ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις πόλεις και την κλιματική αλλαγή.

Οι κοινότητες έχουν «τη δύναμη να ενεργήσουν» επέμεινε ο επιχειρηματίας: περίπου το 70% των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου προέρχονται από τις αστικές περιοχές, όπου ζει το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Εκατοντάδες αιρετοί, που εκπροσωπούν 600 εκατομμύρια ανθρώπους, από τη Στοκχόλμη, τη Μαδρίτη, το Βανκούβερ, την Αθήνα, το Σίδνεϊ, το Μόντρεαλ, την Κωνσταντινούπολη, το Ντακάρ, το Λος Άντζελες συμμετείχαν σε αυτή τη Σύνοδο των Δημάρχων που οργάνωσε ο Μπλούμπεργκ και η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό.

Αναμένεται να υιοθετήσουν μια κοινή δήλωση με την οποία θα δεσμεύονται να «υποστηρίξουν τους φιλόδοξους στόχους υπέρ του κλίματος, όπως η μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες κατά 100% και μια μείωση κατά 80% των εκπομπών ρύπων έως το 2050».

Διαφήμιση