Αρχική Ειδήσεις Αθώοι οι ακτιβιστές της Greenpeace

Αθώοι οι ακτιβιστές της Greenpeace

0
Διαφήμιση

Το δικαστήριο της Κοζάνης αθώωσε τους 13 εθελοντές της Greenpeace για την ακτιβιστική τους δράση στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου αναγνωρίζοντας το δικαίωμα για ειρηνική δράση σε θέματα ύψιστης σημασίας.

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης αθώωσε σήμερα τους 13 ακτιβιστές της Greenpeace που την προηγούμενη εβδομάδα εισήλθαν στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου και έβαψαν με μπογιά το μήνυμα ’Go Solar’ στον Πύργο Ψύξης της 5ης μονάδας του σταθμού.

Με την απόφασή του αυτή, το δικαστήριο αναγνώρισε στην ουσία το δικαίωμα της κοινωνίας των πολιτών να προχωρεί σε ειρηνικές, δυναμικές δράσεις για ζωτικής σημασίας θέματα σχετικά με το περιβάλλον και την κοινωνία.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ότι η ακτιβιστική δράση της Greenpeace δεν παρεμπόδισε τη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ, ενώ έκρινε ότι η «φθορά που προκλήθηκε» ήταν ευτελέστατης αξίας.

«Την ώρα που οδηγούμασταν στην ελληνική δικαιοσύνη επειδή απαιτήσαμε ένα καθαρό και ανανεώσιμο μέλλον χωρίς την απειλή των κλιματικών αλλαγών για την Ελλάδα, στο Παρίσι η παγκόσμια κοινότητα αποφάσισε την αρχή του τέλους των ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

«Από την Κοζάνη όπου σήμερα αθωωθήκαμε, καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση να ευθυγραμμίσει την πολιτική της με τα νέα δεδομένα ανακοινώνοντας την οριστική απεξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα ως το 2050.

Ήρθε καιρός να στραφούμε σε επενδύσεις που θέτουν εμάς τους πολίτες στο επίκεντρο, και όχι σε μία βρώμικη και ξεπερασμένη βιομηχανία με ημερομηνία λήξης».

Πλέον είναι αποδεκτό από όλους ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να εκμεταλλευθεί τον μεγαλύτερο της πλούτο: τον ελληνικό ήλιο.

«Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο Παρίσι ήταν απογοητευτική και οπισθοδρομική. Με τη δράση μας θέλαμε να στείλουμε ένα ειρηνικό μήνυμα ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικότερα η ηλιακή ενέργεια μπορούν να βοηθήσουν χιλιάδες οικογένειες που υποφέρουν από την κρίση αλλά και τη χώρα μας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της καθαρής ενέργειας», δήλωσε η Άννα Μαρία Renner, αναρριχήτρια.

Λάζαρος Τσικριτζής πρόεδρος Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης. «Το ενεργειακό λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας πρέπει επιτέλους να κάνει το άλμα «από το γκρίζο στο πράσινο».

Η περιοχή μας δεν μπορεί να είναι συνώνυμη με τη ρύπανση, την καταστροφή των φυσικών πόρων και το αρνητικό ρεκόρ των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η μεταλιγνιτική περίοδος πρέπει να έχει πράσινο χρώμα. Ο τόπος μας μπορεί να πρωτοστατήσει στον τομέα ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ, εξοπλισμού ΑΠΕ (ο οποίος είναι ανύπαρκτος στην Ελλάδα) και να δημιουργήσει 2000-2500 νέες θέσεις εργασίας.

Μέρος της χρηματοδότησης μπορεί να καλυφθεί από τα έσοδα δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και το τέλος λιγνίτη που η ελληνική κυβέρνηση δυστυχώς θέλει να τα «χαρίσει» στη ΔΕΗ με τη συγχορδία – και πάλι δυστυχώς – των περισσότερων τοπικών αρχόντων».

H δράση της Greenpeace στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου αποτέλεσε μέρος των κινητοποιήσεων που έλαβαν χώρα τον περασμένο μήνα σε ολόκληρο τον πλανήτη για την προστασία από τις κλιματικές αλλαγές, ενόψει της ιστορικής Διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι.

Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών ζητά φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης στην Ελλάδα, ενώ δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε ολόκληρη την Ελλάδα διεκδικούν τη στροφή της χώρας στην ηλιακή οικονομία.

Η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας στα σπίτια και τις επιχειρήσεις του κόσμου, θα βοηθήσει καθοριστικά στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και θα τροφοδοτήσει την οικονομία μας με ανεξάντλητη καθαρή και δωρεάν ενέργεια.

Επιπλέον, θα συνεισφέρει καθοριστικά στη μετάβαση της χώρας μας σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών μέσα στις επόμενες δεκαετίες – σύμφωνα με τις επιταγές της κλιματικής επιστήμης – με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Διαφήμιση