Τα εγκαίνια του πρώτου κομματιού του έργου Noor Ι στο Μαρόκο, του μεγαλύτερου σταθμού παραγωγής ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, αναβλήθηκαν ξαφνικά, ενώ οι υπεύθυνοι επικοινωνίας του έργου δεν έδωσαν καμία εξήγηση για το λόγο αναβολής, ούτε μεταγενέστερη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας.
Με ισχύ 160 μεγαβάτ, ο σταθμός Noor θα εξοικονομούσε 240.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως από τις παγκόσμιες εκπομπές που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.
Το κόστος του Noor ξεπέρασε τα 600 εκατομμύρια ευρώ, και αποτελεί το πρώτο μέρος του ηλιακού πάρκου Ουαρζαζάτε, το οποίο θα παράγει συνολική ισχύ 580 μεγαβάτ, όταν προστεθούν οι σταθμοί Noor 2, 3 και 4, μέσα στα επόμενα δύο με πέντε έτη.
Σύμφωνα με τα εγχώρια μέσα, η απροσδόκητη εξέλιξη ίσως αποτελεί κομμάτι των διαφόρων αλλαγών που αναμένονται στη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας, λίγο πριν φιλοξενήσει την προσεχή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (COP 22).
Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συνομιλιών για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι, το Βασίλειο του Μαρόκο υποσχέθηκε ότι θα καλύπτει το 52 τοις των ενεργειακών αναγκών του από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυξάνοντας κατά 10 τοις εκατό την προηγούμενη δέσμευσή του.
Το Μαρόκο αποτελεί το μεγαλύτερο εισαγωγέα ενέργειας στη Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, καθώς διαθέτει χαμηλά αποθέματα ορυκτών καυσίμων. Το νέο ηλιακό πάρκο αναμένεται να παρέχει ενέργεια σε ένα εκατομμύριο νοικοκυριά.
Προς το παρόν, το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο συνεχίζει να βρίσκεται στο Γκουτζαράτ της Ινδίας. Εξάλλου, 16 από τις 25 μεγαλύτερες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις υπόλοιπες να βρίσκονται στην Κίνα, την Ινδία και τη Γερμανία