Αρχική Ειδήσεις Αναστέλλονται οι διαπραγματεύσεις για τον TurkStream

Αναστέλλονται οι διαπραγματεύσεις για τον TurkStream

0
Διαφήμιση

Ανέστειλαν τις διαπραγματεύσεις τους για το έργο του αγωγού αερίου TurkStream, που θα προμήθευε την Τουρκία και στη συνέχεια τη Νότια Ευρώπη η Μόσχα και η Άγκυρα, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ.

 «Έχουν ανασταλεί επί του παρόντος οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο κ. Νόβακ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, επισημαίνοντας ότι οι εργασίες της οικονομικής επιτροπής που είχε επιφορτισθεί με το έργο αυτό είχαν παύσει στο πλαίσιο των μέτρων που υιοθέτησε ως αντίποινα η Μόσχα σε βάρος της Άγκυρας.

Ο αγωγός TurkStream παρουσιάστηκε στα τέλη του 2014 μετά από την αιφνιδιαστική εγκατάλειψη του έργου South Stream, κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης.

Το έργο προέβλεπε αρχικά την έναρξη των εργασιών από τα μέσα του 2015, με τις πρώτες ποσότητες να παραδίδονται στα τέλη του 2016 και τον αγωγό να έχει κάποια στιγμή δυναμικότητα 63 δισ. κυβικών μέτρων κατ’ έτος.

Ερωτηθείς νωρίτερα για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, έριξε το μπαλάκι στην πλευρά της Άγκυρας: «Εάν η Τουρκία εκτιμά ότι χρειάζεται αυτό το έργο, οφείλει να απευθυνθεί σε εμάς», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι η Άγκυρα δεν είχε υποβάλει «καμία πρόταση».

Με τον αγωγό TurkStream, η Gazprom υπολόγιζε να καταστήσει την Τουρκία το νέο διαμετακομιστικό κέντρο του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη στη θέση της Ουκρανίας. Καθώς το έργο αυτό φαινόταν ήδη να καθυστερεί, η Gazprom ανακοίνωσε ένα άλλον αγωγό, το Nord Stream 2, με στόχο να ενισχύσει τη δυναμικότητα του Nord Stream που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας δια μέσου της Βαλτικής.

Διαφήμιση