Αρχική Καταστροφές Χείμαρρος τοξικής λάσπης, η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Βραζιλίας

Χείμαρρος τοξικής λάσπης, η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Βραζιλίας

0
Διαφήμιση

Ο χείμαρρος τοξικής λάσπης και μεταλλευτικών αποβλήτων που καταπλάκωσε στις 5 Νοεμβρίου ένα χωριό στη νοτιοανατολική Βραζιλία έφτασε στον Ατλαντικό Ωκεανό και αναμένεται να απλωθεί σε έκταση 9 χιλιομέτρων στην εκβολή του ποταμού Ρίο Ντότσε, προκαλώντας τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της χώρας.

Η υποχώρηση στις αρχές του μήνα δύο φραγμάτων απόθεσης απορριμμάτων της εταιρείας Samarco στην πολιτεία Μίνας Ζεράι προκάλεσε μια τεράστια κατολίσθηση, με αποτέλεσμα 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 12 ακόμη να αγνοούνται.

«Πρόκειται για τη χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της χώρας», δήλωσε η Βραζιλιάνα υπουργός Περιβάλλοντος Ιζαμπέλα Τεϊξέιρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η τοξική αυτή λάσπη αφού διέσχισε 650 χιλιόμετρα σε 17 ημέρες μέσω του ποταμού Ρίο Ντότσε έφτασε στις ακτές της Ρεζένσια, στην πολιτεία Εσπίριτο Σάντο.

Ένα φράγμα 9 χιλιομέτρων υψώθηκε προκειμένου να προστατευθεί η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής, ενώ όπως επεσήμανε το υπουργείο θα χρειαστούν τουλάχιστον 30 χρόνια για να καθαρίσει ο ποταμός.

Επιπλέον 280.000 άνθρωποι είναι χωρίς νερό και χιλιάδες ζώα σκοτώθηκαν.

Η εταιρεία Samarco, που ανήκει εξ ημισείας στον βραζιλιάνικο μεταλλευτικό κολοσσό Vale και στον αυστραλιανό όμιλο BHP Billiton), δεσμεύθηκε να καταβάλει τουλάχιστον 260 εκατομμύρια δολάρια για να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στο περιβάλλον από την κατάρρευση των φραγμάτων της, καθώς και πολλά πρόστιμα τα οποία της επιβλήθηκαν από τις αρχές της Βραζιλίας και ήδη φτάνουν το ποσό των 175 εκατομμυρίων δολαρίων.

Διαφήμιση