Αρχική Ειδήσεις Σημαντικές Εξαγγελίες για τα Logistics

Σημαντικές Εξαγγελίες για τα Logistics

0
Διαφήμιση

Ως ένα από τα πλέον επιτυχημένα συνέδρια στην μέχρι τώρα ιστορία της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (ΕΕL) χαρακτηρίστηκε το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Logistics, «Rebuild Logistics, Restart Economy» που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο με τη συμμετοχή 250 και πλέον συνέδρων.

Το 19ο Συνέδριο ολοκλήρωσε τις εργασίες του με σημαντικές εξαγγελίες από την πλευρά των Υφυπουργών κκ. Θ. Τζάκρη και Π. Σγουρίδη, με την πρωτοποριακή πρόταση για δημιουργία Υφυπουργείου Εφοδιαστικής Αλυσίδας από τον Πρόεδρο της EEL, κ. Νικόλαο Ροδόπουλο, καθώς και με τις εξαιρετικού επιπέδου παρουσιάσεις από ένα σύνολο 36 ομιλητών.

2,3 εκ. ευρώ για Clustering στα Logistics

Ο Yφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, κ. Παναγιώτης Σγουρίδης αναφέρθηκε στο Ν.4336/2015, σύμφωνα με τον οποίο έως τον Ιούνιο 2016 θα πρέπει να έχει χαραχθεί το Γενικό Στρατηγικό Σχέδιο για τις Μεταφορές με έμφαση στη γεωπολιτική των μεταφορών για την άρση της απομόνωσης, την κίνηση κεφαλαίων και την εξυπηρέτηση της κινητικότητας των πληθυσμών, ενώ έως τον Ιούνιο του 2016, προγραμματίζεται το Γενικό Στρατηγικό σχέδιο για την Εφοδιαστική Αλυσίδα.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Σγουρίδης, «Εστιάζουμε κυρίως στην καλύτερη διαχείριση εμπορευματικών ροών εσωτερικού και εξωτερικού, στη σύσταση και λειτουργία κατάλληλα χωροθετημένων Εμπορευματικών Κέντρων, σε υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που η λειτουργίας τους, η αδειοδότηση και προώθησή τους είναι αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομίας».

Για την υλοποίηση των παραπάνω, θα διατεθούν 40 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου μέσα από το οριζόντιο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα» (ΕΠΑΝ ΙΙ). Επίσης, 70 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέχρι τον Απρίλιο του 2016 μέσα από το εξειδικευμένο, κάθετο σχέδιο για τα Logistics: «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Ιδιαίτερα θετικό ήταν ότι αναφέρθηκε για πρώτη φορά από ελληνική κυβέρνηση η διάθεση 2,5 εκατ. ευρώ για συνέργιες (clusters) στον κλάδο μέχρι το τέλος του 2015.

Eνεργοποίηση του Συμβουλίου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής

Από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, η Υφυπουργός Βιομηχανίας κα Θεοδώρα Τζάκρη αναφερόμενη αναλυτικά στην Εφοδιαστική Αλυσίδα επισήμανε:

«Το Υπουργείο μας προχωρά άμεσα στην υλοποίηση των σχεδίων δράσης της Εθνικής Στρατηγικής για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής. Έτσι λοιπόν, το πλαίσιο των παρεμβάσεων που σχεδιάζουμε για την προώθηση της στρατηγικής αφορά κατά προτεραιότητα στα εξής:

Α) Βελτίωση του θεσμικού πλαισίου του χώρου των Logistics. Πρώτη προτεραιότητά μας σήμερα είναι η εφαρμογή του Νόμου 4302/2014 για τη ‘ρύθμιση θεμάτων εφοδιαστικής’. Στόχος μας είναι να έχουν εκδοθεί όλες οι προβλεπόμενες εφαρμοστικές διατάξεις (Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις) εντός 2016.

Β) Επίσης, προχωράμε στην ενεργοποίηση του Συμβουλίου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που προβλέπεται από το Νόμο αυτό και δεν έχει ακόμη λειτουργήσει. Ήδη όμως έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες και εντός των επόμενων 10 ημερών θα έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση και σύσταση, με την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ». Συνεχίζοντας η κα Τζάκρη τόνισε,

«Γ) Χρειάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις και σε άλλες πτυχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως τελωνεία, e-freight, ηλεκτρονικές συναλλαγές, υποδομές που λείπουν, ενίσχυση λιμένων, απελευθέρωση αγορών, προώθηση της πολύτροπης μεταφοράς, εκμετάλλευση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων κλπ.»

Κεντρικό συμπέρασμα του συνεδρίου, που κρίνεται από όσους το παρακολούθησαν ως ιδιαίτερα επιτυχημένο σε Πανελλήνιο επίπεδο, ήταν ότι η Εφοδιαστική Αλυσίδα διαθέτει τεράστια δυναμική και μπορεί να αποτελέσει έναν από τους πυλώνες ενίσχυσης της οικονομίας μας.

Με συνέργειες, σωστές κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, με την άμεση εφαρμογή δράσεων και με κύριο στόχο την προσέλκυση των εμπορευματικών ροών, μέσα από την παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κύριο παίχτη στην παγκόσμια Εφοδιαστική Αλυσίδα.

Διαφήμιση