Αρχική Ειδήσεις Πως μπορούν 18.880 ημέρες εθελοντισμού να χωρέσουν σε μία μόνο χρονιά!

Πως μπορούν 18.880 ημέρες εθελοντισμού να χωρέσουν σε μία μόνο χρονιά!

0
Διαφήμιση

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό από την καρδιά ενός εθελοντή» Mia Rollason…«Θα τα έκανα όλα από την αρχή για το 2016» Emma Kilbane…«Μετά το τέλος μιας από τις προβολές μας, ένας κύριος από τη Γερμανία ήρθε να βάλει κάποια ευρώ στο κουτί για τις δωρεές λέγοντας: «Σας ευχαριστώ για τη δουλειά που κάνετε γιατί έτσι θα μπορέσουν τα εγγόνια μου να ζήσουν σε ένα κόσμο όπου θα υπάρχουν ακόμη θαλάσσιες χελώνες» . «Χαμογέλασα προσπαθώντας με κόπο να συγκρατήσω τα δάκρυά μου». Holly Dominique Smith Baedorf…

Ορισμένα από τα λόγια των εθελοντών εντυπώνονται τόσο ανεξίτηλα στις καρδιές όλων όσων αγωνίζονται για λογαριασμό των θαλασσίων χελωνών στην Ελλάδα, αναφέρει ο σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ και σημειώνει τα κάτωθι:

Το όνομα του ο Σύλλογος το έχει πάρει από τον ΑΡΧΕΛΩΝ τον Ισχυρό, το πρώτο απολίθωμα θαλάσσιας χελώνας που βρέθηκε ποτέ. Κατά το ήμισυ, γιατί στην πραγματικότητα το άλλο μισό της ύπαρξης του Συλλόγου ορίζεται από τους εθελοντές.

Εκείνους, που κάθε χρόνο συμμετέχουν σε κάθε πεδίο δραστηριοποίησης, σε κάθε δράση και έρευνα που πραγματοποιεί ο Σύλλογος, και είναι ακριβώς αυτοί, οι εθελοντές, που ορίζουν το μεγαλύτερο μέρος του έργου του.

Κάπως έτσι, με «παιδιά» ηλικίας από 18 έως 65 ετών , ο ΑΡΧΕΛΩΝ ολοκλήρωσε και φέτος τα προγράμματα πεδίου για το 2015 και πλέον προετοιμάζεται για τα προγράμματα του 2016 για τα οποία οι αιτήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και μπορείτε να τις βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του (http://www.archelon.gr/)

Φέτος ο Σύλλογος είχε την χαρά και την τιμή να λάβει την βοήθεια 561 εθελοντών από όλο τον κόσμο. Πράγμα που μας δείχνει μια αύξηση 20% από πέρυσι και γεγονός που μας δείχνει πως τελικά το να προσφέρεις χρόνο με μοναδικό αντάλλαγμα την ηθική διάσταση του «δούναι και λαβείν» έχει αποκτήσει, στην δύσκολη εποχή που βιώνει ο πλανήτης, μεγάλη σημασία!

Τα νούμερα μπορεί να ακούγονται ψυχρά όμως αποκτούν άλλο νόημα όταν πρόκειται για καλό σκοπό. Για φέτος, για τη χώρα μας, οι Έλληνες εθελοντές που συμμετείχαν στα προγράμματα του Συλλόγου έφτασαν τους 80, δηλαδή το 14% του συνόλου των Εθελοντών και αυτό είναι πραγματικά αξιοσημείωτο για τον τόπο και για το πώς η νέα γενιά αρχίζει να προσεγγίζει και, κατ επέκταση, να αντιμετωπίζει τα πράγματα.

Οι εθελοντές που έρχονται από το εξωτερικό κυρίως προέρχονται από Αμερική, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Ιρλανδία, ενώ εντύπωση κάνουν κάποιες χώρες από τις οποίες έχουμε για πρώτη φορά εθελοντές. Συγκεκριμένα είχαμε εθελοντές από τη Νέα Καληδονία, τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Μποτσουάνα, ενώ κάποιοι εθελοντές ήρθαν από Κορέα και Κίνα.

Όπως πάντα έτσι και φέτος οι περισσότεροι εθελοντές ήταν γυναίκες, 71% ενώ οι άντρες κάλυψαν το υπόλοιπο 29%.

Φυσικά οφείλουμε να αναφερθούμε στην σημαντικότατη συμβολή των εθελοντών μακράς διαρκείας, από το προγράμμα EVS (European Voluntary Service) στα πλαίσια του ERASMUS+.

Συνολικά είχαμε 11 EVS εθελοντές από τη Σουηδία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργου, Νέα Καληδονία και Ιρλανδία, ενώ για πρώτη φορά ο ΑΡΧΕΛΩΝ λειτούργησε σαν φορέας αποστολής και έστειλε μια Ελληνίδα εθελόντρια σε συνεργαζόμενο φορέα για τη νεολαία στην Σουηδία για περίοδο 9 μηνών.

Στο τέλος μιας τόσο παραγωγικής σεζόν διαπιστώνουμε για μια ακόμη χρονιά πως οι εθελοντές είναι αυτοί στους οποίους ο Σύλλογος οφείλει το μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο που πραγματοποιείται στα πλαίσια της προστασίας των παραλιών ωοτοκίας και της διάσωσης των χελωνών.

Χωρίς τους ανθρώπους αυτούς που, ανιδιοτελώς, για φέτος έδωσαν 18.880 ημέρες εθελοντισμού δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να προστατεύσουμε τις θαλάσσιες χελώνες.

Διαφήμιση