Αρχική Ειδήσεις Ο καθαρός αέρας αποτρέπει τη μετάδοση λοιμώξεων σε κλειστούς χώρους

Ο καθαρός αέρας αποτρέπει τη μετάδοση λοιμώξεων σε κλειστούς χώρους

0
Διαφήμιση

Μια μελέτη που έγινε από επιστήμονες του Imperial College του στο Λονδίνο διαπίστωσε ότι ο καθαρός αέρας είναι ασύγκριτα καλύτερος από τα μηχανήματα εξαερισμού που χρησιμοποιούνται πλέον σε πολλές χώρες.

Οι λοιμοξιολόγοι εξέτασαν σε 8 νοσοκομεία του Περού, την αποτελεσματικότητα για την προστασία από τις αερογενώς μεταδιδόμενες μολύνσεις από ανοικτά παράθυρα και πόρτες για φυσικό εξαερισμό των χώρων και από μηχανήματα νέας τεχνολογίας αρνητικής πίεσης για καθαρισμό του αέρα με κλειστά παράθυρα και πόρτες σε δωμάτια σύγχρονων νοσοκομείων.

Παρατήρησαν ότι με τα ανοικτά παράθυρα και πόρτες ήταν 2 φορές πιο καλό το αποτέλεσμα στον εξαερισμό ενός δωματίου συγκριτικά με τα μηχανήματα ενώ, ήταν 18 φορές πιο αποτελεσματικό σε σύγκριση με τα κλειστά παράθυρα και τις κλειστές πόρτες.

Διαπίστωσαν μάλιστα ότι ακόμα κι όταν δεν φυσούσε τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα ως προς την ανανέωση του αέρα από ότι με τα μηχανήματα εξαερισμού.

Ενώ, αξίζει να σημειωθεί ότι στα δωμάτια που κτίστηκαν πριν 50 χρόνια και ήταν ψηλοτάβανα με μεγάλα παράθυρα τα επίπεδα αποτελεσματικότητας ήταν πολύ καλύτερα από τα σύγχρονα δωμάτια νοσοκομείων.

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι επιστήμονες, έκαναν ένα υπολογισμό για τον κίνδυνο μόλυνσης των ασθενών μετά από έκθεση σε ασθενείς με φυματίωση που δεν έτυχαν θεραπείας.

Όπως είδαν, αν η έκθεση γινόταν σε δωμάτια μοντέρνων νοσοκομείων με τη χρήση αρνητικής πίεσης, δηλαδή με μηχανήματα εξαερισμού τότε το 39% των ασθενών θα μολύνονταν.

Όμως αν γινόταν σε αυτά τα παλιά ψηλοτάβανα δωμάτια των νοσοκομείων που κτίσθηκαν πριν 50-60 χρόνια, τότε το ποσοστό αυτό έπεφτε στο11%. Επίσης, στα σύγχρονα δωμάτια, χωρίς μηχανήματα εξαερισμού αλλά με ανοικτά παράθυρα, το ποσοστό υπολογίστηκε στο 33%.

Όπως λένε, οι επιστήμονες, οι ασθένειες που μεταδίδονται αερογενώς, είναι από τις κυριότερες αιτίες θνησιμότητας και νοσηρότητας παγκοσμίως. Και οι μεγαλύτερες εξάρσεις παρατηρούνται σε χώρους που συγκεντρώνονται πολλά άτομα, όπως στις φυλακές, στα σχολεία, σε καταφύγια αστέγων, τα νοσοκομεία κ.α.

Διαφήμιση