Αρχική Ειδήσεις Νέα δεδομένα για τους σαρκοφάγους τυραννόσαυρους

Νέα δεδομένα για τους σαρκοφάγους τυραννόσαυρους

0
Διαφήμιση

Ερευνητές εξέτασαν απολιθώματα από τα τέλη της Κρητιδικής περιόδου που βρέθηκαν στο βραχώδη σχηματισμό Λανς στην αμερικανική πολιτεία του Γουαϊόμινγκ και ανακάλυψαν ιδιαίτερα βαθιές αυλακώσεις και εμφανή σημάδια δοντιών, σύμφωνα με νέα έρευνα της Γεωλογικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ανάλυση των απολιθωμάτων έδειξε ότι το βάθος και το σχήμα των δοντιών του αρπακτικού που έφαγε τη σάρκα από το κόκαλο παραπέμπουν σε ένα τεράστιο ζώο.

Το κυριότερο στοιχείο που οδήγησε τους ειδικούς να πιστεύουν ότι το ζώο αυτό ήταν ένας άλλος τυραννόσαυρος, ήταν οι μικρότερες αυλακώσεις που παρατήρησαν, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα δόντια του αρπακτικού είχαν οδοντωτές άκρες.

Στο παρελθόν, αρκετοί επιστήμονες είχαν ήδη υποστηρίξει ότι ο διασημότερος δεινόσαυρος ήταν κανίβαλος.

Εξάλλου μια μελέτη του 2012 που διερεύνησε την ισχύ των δαγκωμάτων προϊστορικών αρπακτικών υπολόγισε ότι η δύναμη του δαγκώματος ενός ενήλικα τυραννόσαυρου μπορούσε να φτάσει έως και τα 57.000 Newton, ή 6.000 κιλά.

Ο δεινόσαυρος δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα χέρια του για να τραφεί και δεν μπορούσε να μασήσει, οπότε κατάπινε τη λεία του χρησιμοποιώντας τους ισχυρούς μυς του λαιμού του, όπως αποκάλυψε έρευνα του 2007.

Η εξέταση απολιθώματος κοπράνων μήκους έως και μισού μέτρου έδειξε ότι περίπου το ένα τρίτο της μάζας του αποτελείται από σπασμένα θραύσματα οστών.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο τυραννόσαυρος είχε έναν αρκετά γρήγορο μεταβολισμό σε συνδυασμό με σύντομη διάρκεια πέψης.

Μια τέτοια θεωρία υποστηρίζεται επίσης από ένα άλλο παλαιότερο απολίθωμα, η εξέταση του οποίου είχε αποκαλύψει πάλι θραύσματα οστών και ίχνη άπεπτων ιστών μυών.

Διαφήμιση