Αρχική Ειδήσεις Με στόχο μία ιστορική συμφωνία ξεκινά η Διάσκεψη για το Κλίμα στο...

Με στόχο μία ιστορική συμφωνία ξεκινά η Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι

0

Πάνω από 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συμμετάσχουν στην έναρξη της 21ης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία θα διεξαχθεί κοντά στο Παρίσι, που έχει μετατραπεί σε φρούριο, λόγω και των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Στόχος της Διάσκεψης είναι να υπάρξει μια ιστορική συμφωνία για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι συνέπειες της οποίας είναι όλο και περισσότερο ανησυχητικές.

Υπό την προστασία 2.800 αστυνομικών και στρατιωτικών, στο πάρκο εκθέσεων του Μπουρζέ (βόρεια του Παρισιού), ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν θα υποδεχθούν τους προέδρους των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τον πρωθυπουργοό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και άλλους ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί κατά την έναρξη μιας τελετής, γύρω στις 11:00 (τοπική ώρα – 12:00 ώρα Ελλάδας), στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων του Παρισιού, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.

Έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 2.000 πορείες σε όλο τον κόσμο με αίτημα μια «ισχυρή συμφωνία για το κλίμα» και αμαυρώθηκαν στο Παρίσι από συγκρούσεις, οι ηγέτες πρόκειται να μιλήσουν για τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι χώρες τους.

Οι πρωτιές δεν λείπουν από αυτή τη “COP21”, που θα φιλοξενήσει 10.000 αντιπροσώπους, παρατηρητές και δημοσιογράφους: είναι η μεγαλύτερη διάσκεψη για το κλίμα, η μεγαλύτερη συγκέντρωση αρχηγών κρατών υπό τον ΟΗΕ εκτός Γενικής Συνέλευσης και η μεγαλύτερη διπλωματική συνάντηση που οργανώθηκε ποτέ στο Παρίσι.

Αντικείμενο των εργασιών θα είναι η επεξεργασία της πρώτης συμφωνίας που θα δεσμεύει το σύνολο της διεθνούς κοινότητας να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ώστε να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here