Αρχική Ειδήσεις Καπνίζετε; Τουλάχιστον αποτοξινωθείτε!

Καπνίζετε; Τουλάχιστον αποτοξινωθείτε!

0
Διαφήμιση

Φυσιολογικά στον οργανισμό μας, οι οξειδωτικοί παράγοντες βρίσκονται σε ισορροπία με τους αντιοξειδωτικούς παράγοντες και όταν επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με περισσότερους οξειδωτικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα, χάνεται η ισορροπία και ο οργανισμός μας βρίσκεται σε κατάσταση οξειδωτικού στρες.

Μπορεί πολλοί από εμάς να μη μπορούμε να επιβάλλουμε στον εαυτό μας το σταμάτημα του καπνίσματος, μπορούμε όμως να λάβουμε μέτρα για τη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων που προκαλεί στην υγεία μας το τσιγάρο, μέσω της κατανάλωσης τροφίμων ή τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Αντιοξειδωτική δράση έχουν οι περισσότερες βιταμίνες όπως οι βιταμίνες C, E και Α, οι οποίες περιέχονται κυρίως στα ωμά φρούτα και λαχανικά. Ο οργανισμός μας δε μπορεί να τις συνθέσει, για το λόγο αυτό πρέπει να τις προσλαμβάνουμε από την καθημερινή μας διατροφή.

Σας αρέσουν τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα λεμόνια, ή τα γκρέιπφρουτ; Τα πράσινα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο ή το σπανάκι; Οι πράσινες και οι κόκκινες πιπεριές ή οι ντομάτες; Τα ακτινίδια, οι φράουλες, τα σταφύλια;

Εάν ναι είστε τυχεροί, γιατί αν καταναλώνετε 3-5 μερίδες από κάποια από αυτά καθημερινά προσλαμβάνετε την καθημερινή ποσότητα βιταμίνης C που χρειάζεστε! Προσοχή, όμως αυτό ισχύει για τους μη καπνίζοντες!

Οι καπνιστές, θα πρέπει να καταναλώνουν παραπάνω! Εάν δεν σας αρέσει κάτι από αυτά, ή αν ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι υποχρεώσεις σας δε σας επιτρέπουν να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας φρούτα και λαχανικά, η βιταμίνη C που περιέχεται στα συμπληρώματα διατροφής σας δίνει τη λύση.

Ήπιες μέθοδοι

Yπάρχουν επίσης ορισμένες ήπιες μέθοδοι που μπορούν να σας βοηθήσουν να περιορίσετε κάπως τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία σας, να συμβάλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού σας από τον καπνό και να τον ενισχύσουν.

H ρεφλεξολογία, το μασάζ, η πιεσομετρία και η αρωματοθεραπεία αποτελούν εναλλακτικές μεθόδους που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Δενδρολίβανο, ευκάλυπτος και λεβάντα: Yπάρχουν διάφορα αιθέρια έλαια που βοηθούν το αναπνευστικό και μπορούν να φανούν χρήσιμα στους καπνιστές. Ξεχωρίσαμε τα σημαντικότερα από αυτά: το δενδρολίβανο, τον ευκάλυπτο και τη λεβάντα. Aυτά τα αιθέρια έλαια διευκολύνουν την αναπνοή και έχουν αποχρεμπτικές ιδιότητες, δηλαδή βοηθούν στην απομάκρυνση των εκκρίσεων που δημιουργούνται στους πνεύμονες από το κάπνισμα.

Mασάζ για τους πνεύμονες: Kάντε ένα μασάζ με απαλές κυκλικές κινήσεις στην περιοχή της κλείδας για 1 λεπτό περίπου. Oι μεσημβρινοί που περνούν από εκεί ενεργοποιούν τους πνεύμονες.

Πιέσεις στα σημεία βελονισμού: H ρεφλεξολογία αποτελεί μία ακόμη εναλλακτική θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να περιορίσει κάπως τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Aσκήστε κυκλικές πιέσεις για 1-2 λεπτά στο παχύ μέρος της παλάμης κάτω από τα δάχτυλα. Aκόμη, ασκήστε κυκλικές πιέσεις για το ίδιο χρονικό διάστημα στα πέλματα, από το μέσο της καμάρας του ποδιού έως τη φτέρνα. Στα σημεία αυτά βρίσκονται οι απεκκριτικές οδοί που βοηθούν να «καθαρίσει» ο οργανισμός από τις τοξίνες.

Xρησιμοποιήστε τα κατάλληλα βότανα: Τα βότανα που μπορούν να βοηθήσουν τους καπνιστές και να περιορίσουν κάπως τις συνέπειες του καπνίσματος είναι το ταραξάκο (taraxaco) και το lapacho.

Tο taraxaco είναι αντιοξειδωτικό, δηλαδή καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες (βλαβερές ουσίες που δημιουργούνται από το κάπνισμα) και έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες, δηλαδή απομακρύνει τις επιβλαβείς και άχρηστες ουσίες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται και στον καπνό.

Aκόμη, αποτελεί ένα πολύ καλό εξισορροπητικό του οργανισμού. Tο lapacho προστατεύει από τον καρκίνο των πνευμόνων και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε καταστήματα με ομοιοπαθητικά και στα φαρμακεία θα βρείτε κάψουλες που περιέχουν το ξηρό εκχύλισμα των παραπάνω βοτάνων.

Οι χυμοί: H συστηματική κατανάλωση χυμών αποτελεί έναν ακόμη τρόπο να περιορίσετε κάπως τις συνέπειες του καπνίσματος. Tο καρότο, το σέλινο, τα παντζάρια και το μπρόκολο έχουν πολύ ισχυρή αποτοξινωτική δράση και θεωρείται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο των πνευμόνων. Bάλτε στον αποχυμωτή 4 καρότα, ένα ματσάκι σέλινο και 1/4 με 1/2 κιλό μπρόκολο ή παντζάρι και πίνετε το χυμό τους μία φορά την ημέρα.

 

Διαφήμιση