Αρχική Ειδήσεις Η νόσος Alzheimer εμφανίζεται και σε νέους!

Η νόσος Alzheimer εμφανίζεται και σε νέους!

0
Διαφήμιση

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biological Psychiatry διαπίστωσε ότι τα άτομα που φέρουν τη γενετική μετάλλαξη Apolipoprotein E (APOE ε4), έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Alzheimer, σε νεαρή ηλικία και πιο γρήγορη εξέλιξη των συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μετάλλαξη αυτή έχει επίσης συνδεθεί με αρτηριοσκλήρυνση, καθώς και καρδιαγγειακή και αγγειακή εγκεφαλική νόσο ενώ, αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου για εμφάνιση κατάθλιψης στην τρίτη ηλικία.

Στην έρευνα, επιστήμονες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του APOE ε4 και της κατάθλιψης σε δείγμα 839 ηλικιωμένων Σουηδών τους οποίους παρακολούθησαν για 5 έτη.

Η ερευνήτρια, Dr. Silke Kern, του University of Gothenburg, δήλωσε ότι στη νέα έρευνα η παρουσία του APOE ε4, προέβλεπε τη μελλοντική κατάθλιψη, ακόμα και όταν εξαιρέθηκαν άνθρωποι που αργότερα εμφάνισαν άνοια ενώ, συνδέθηκε άμεσα με την εμφάνιση άνοιας.

Όπως είπε, το APOE ε4 θα μπορούσε να αποτελεί δείκτη για τον εντοπισμό ηλικιωμένων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη ή άνοια. Ενώ, θα μπορούσε να είναι σημαντικό για την πρόληψη και τον έγκαιρο εντοπισμό των συγκεκριμένων νόσων.

Διαφήμιση