Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Εντελώς αναξιοποίητα τα ανθρώπινα απόβλητα

Εντελώς αναξιοποίητα τα ανθρώπινα απόβλητα

0

Αναξιοποίητη έως σήμερα πηγή ενέργειας, ικανή να τροφοδοτήσει με ηλεκτρισμό έως 138 εκατομμύρια νοικοκυριά, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη παραμένει το βιοαέριο που θα μπορούσε χάρη σε ασφαλείς νέες τεχνολογίες να παραχθεί από ανθρώπινα απόβλητα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έκθεσης του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία η συστηματική συλλογή και αξιοποίηση των ανθρωπίνων αποβλήτων πρέπει να μπει στη δημόσια ατζέντα, επειδή μπορεί να αποτελέσει μια πολύτιμη πηγή καυσίμων.

Η έκθεση του Ινστιτούτου για το Νερό, το Περιβάλλον και την Υγεία του πανεπιστημίου (UNU-INWEH), με επικεφαλής την Κορίν Σούστερ-Γουάλας, εκτιμά ότι το βιοαέριο από ανθρώπινα απόβλητα που θα μπορούσε να παραχθεί παγκοσμίως, θα είχε συνολική αξία 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επιπλέον, τα στερεά υπολείμματα από την παραγωγή του βιοαερίου, μετά την αποξήρανσή τους και την μετατροπή τους σε κάρβουνα, θα μπορούσαν να παράγουν έως δύο τόνους (ισοδυνάμων) καυσίμων, μειώνοντας έτσι ανάλογα το κόψιμο δέντρων για καύση.

Εκτός από την ενεργειακή και οικονομική σημασία, οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης τα μεγάλα οφέλη για την δημόσια υγεία και για το περιβάλλον από την ασφαλή μεταχείριση των ανθρωπίνων αποβλήτων.

Όπως αναφέρει η έκθεση, το βιοαέριο από απόβλητα περιέχει περίπου 60% μεθάνιο και παράγεται μέσω της βακτηριακής διάσπασης των αποβλήτων και των όποιων άλλων οργανικών ύλων, σε ένα αναερόβιο (χωρίς οξυγόνο) σύστημα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το σώμα ενός μέσου ανθρώπου εκκρίνει περίπου 4,5 κιλά αζώτου και 548 γραμμάρια φωσφόρου, ουσίες οι οποίες, όπως συμβαίνει και με τα απόβλητα των ζώων, ήδη χρησιμοποιούνται σε διάφορα μέρη του κόσμου ως λίπασμα στις καλλιέργειες. Μια σουηδική μελέτη εκτιμά ότι τα ανθρώπινα ούρα περιέχουν πάνω από 300 γραμμάρια φωσφόρου, 900 γραμμάρια καλίου και 300 γραμμάρια θείου ανά κυβικό μέτρο.

«Ανακυκλώνουμε σε πολλά μέρη τα θρεπτικά συστατικά των ανθρωπίνων αποβλήτων μέσω της γεωργίας, όμως έχει δοθεί πολύ λιγότερη προσοχή στη δυνητική ενεργειακή αξία των αποβλήτων μας», δήλώσε η ερευνήτρια Κρις Μέτκαλφ του UNU-INWEH.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας στις 19 Νοεμβρίου προσφέρει την ευκαιρία να προάγουμε νέες ιδέες και να ρίξουμε τα ταμπού, που συνεχίζουν να υπάρχουν σε πολλά μέρη και τα οποία αναστέλλουν τη συζήτηση για την αξιοποίηση των ανθρωπίνων αποβλήτων», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών Ζαφάρ Αντίλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here