Αρχική Ειδήσεις Εκδήλωση για τις κλιματικές αλλαγές από την Τράπεζας της Ελλάδος

Εκδήλωση για τις κλιματικές αλλαγές από την Τράπεζας της Ελλάδος

0
Διαφήμιση

Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Η πρόκληση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και το COP21» οργανώνουν, αύριο Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, στις 19.00, η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΜΕΚΑ) και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την 21η Διάσκεψη Μερών για την κλιματική αλλαγή (COP21), που θα λάβει χώρα στο Παρίσι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου 2015 και έχει στόχο να καταλήξει σε μία διεθνή συμφωνία για το κλίμα.

Το COP21 είναι η μεγαλύτερη διάσκεψη που έχει οργανωθεί ποτέ για το περιβάλλον, καθώς θα συγκεντρώσει περίπου 40.000 συμμετέχοντες από ολόκληρο τον κόσμο, ενώ είναι εξαιρετικά κρίσιμη για το στόχο που έχει τεθεί και ο οποίος είναι να συγκρατηθεί η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Σημαντικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τo COP21 είναι η μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η προσαρμογή στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στη συζήτηση θα πάρουν μέρος:

  • ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Christophe Chantepy,
  • ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης,
  • ο καθηγητής Μιχάλης Σκούλλος, Πρόεδρος του Global Water Partnership-Mediterranean και του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη,
  • ο Dominique Raynaud, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών του CNRS, Εργαστήριο Παγετωνολογίας και Γεωφυσικής του Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Joseph Fourier της Grenoble, μέλος του IPCC,
  • ο Vincent-Henri Peuch, Διευθυντής της Υπηρεσίας παρακολούθησης της ατμόσφαιρας του Προγράμματος Copernicus, Μηχανικός Έρευνας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων,
  • ο Παντελής Κάπρος, Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μέλος της ΕΜΕΚΑ και
  • ο Αναστάσιος Ξεπαπαδέας, Καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επίσης μέλος της ΕΜΕΚΑ.

Τη συζήτηση θα διευθύνει ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, Συντονιστής της EMEKA και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31, Αθήνα. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Διαφήμιση