Αρχική Καταστροφές Δραματική αναθεώρηση της κατανάλωσης άνθρακα από την Κίνα

Δραματική αναθεώρηση της κατανάλωσης άνθρακα από την Κίνα

0
Διαφήμιση

Κατά 17% περισσότερο άνθρακα από την ποσότητα που έδειχναν τα επίσημα στοιχεία κατανάλωσε τα τελευταία χρόνια η Κίνα, δηλαδή πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια τόννους περισσότερο από όσο είχε ανακοινωθεί , σύμφωνα με τα διορθωμένα στοιχεία που αναφέρθηκαν από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, αποκαλύπτει δημοσίευμα των New York Times.

Οι διαστάσεις της διόρθωσης αυτής είναι ιλιγγιώδεις: μόνο κατά το έτος 2012, η κινεζική κατανάλωση άνθρακα είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά 600 εκατομμύρια τόννους μεγαλύτερη από αυτήν που είχε ανακοινωθεί.

Το ύψος της διαφοράς αντιστοιχεί στο 70% της ετήσιας κατανάλωσης άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι επιπλέον εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ξεπέρασαν τον όγκο των ετήσιων γερμανικών εκπομπών.

Η υποτίμηση των επίσημων στοιχείων χρονολογείται από το 2000, αλλά η διαφορά ανάμεσα στην επίσημη και την πραγματική κατανάλωση διογκώθηκε τα τελευταία χρόνια.

Η αναθεώρηση των επίσημων στοιχείων έρχεται λίγες εβδομάδες πριν από την διάσκεψη του Παρισιού για το Κλίμα, την ώρα που η Κίνα θεωρείται ήδη, πριν από τη διόρθωση, υπεύθυνη για το 25% των παγκοσμίων εκπομπών ρύπων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, αλλά πολλοί ειδικοί επιβεβαίωσαν τη διόρθωση αυτή.

“Πρόκειται για μία τεράστια αύξηση, που καθιστά τα στατιστικά στοιχεία περισσότερο αξιόπιστα και κοντινά στην πραγματικότητα”, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιανγκ Φουτσιάνγκ, σύμβουλος της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Natural Resources Defense Counsil.

Τα νούμερα “αναπροσαρμόσθηκαν”, επιβεβαίωσε ο Ζου Φενγκτσί, ειδικός της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης, της παντοδύναμης κινεζικής επιτροπής κυβερνητικού σχεδιασμού.

“Είχαμε διαπιστώσει εδώ και καιρό σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα νούμερα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και τα στοιχεία της επαγγελματικής ομοσπονδίας επαγγελματιών του άνθρακα”, πρόσθεσε ο Ζου Φενγκτσί.

Η κολοσσιαία αυτή διαφορά οφείλεται , κατά γενική παραδοχή, στην πολυπλοκότητα του συνδυασμού των δεδομένων.

“Στην Κίνα, ο άνθρακας βρίσκεται παντού. Στο επίπεδο των περιφερειών και των πόλεων, υπάρχουν πολλές χρήσεις του άνθρακα ( που χρησιμοποιείται ακόμη για θέρμανση), και δεν έχουν ληφθεί υπ΄όψιν από τις στατιστικές”, σύμφωνα με τον Σονγκ Γουοζούν, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λαού του Πεκίνου.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι ενδεχόμενες επιπτώσεις επί των κινεζικών δεσμεύσεων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η Κίνα έχει προβλέψει ότι θα φθάσει στο ανώτατο όριο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα “γύρω στο 2030”.

“Δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές διαφορές, από τη στιγμή που το Πεκίνο έχει δεσμευθεί για κορύφωση των εκπομπών και όχι για ένα συγκεκριμένο αριθμητικά όριο”, δήλωσε ο ειδικός του Natural Resources Defense Counsil. “Ωστόσο, ως προς τον στόχο του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας της γης κάτω των 2 βαθμών Κελσίου, θα υπάρξουν αυξημένες ανησυχίες”, πρόσθεσε.

Διαφήμιση