Αρχική Ειδήσεις Αυξάνονται τα κρούσματα ΑIDS στην Ελλάδα

Αυξάνονται τα κρούσματα ΑIDS στην Ελλάδα

0
Διαφήμιση

Μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να δηλωθούν 850 νέα κρούσματα,σύμφωνα με τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα από τη συλλογή στοιχείων της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (E.E.M.A.A) από τις Μονάδες Λοιμώξεων.

Αυτό τόνισε ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ., Γ’ Παθολογικό Τμήμα, Γ.Ν. Νίκαιας κ. Θεόδωρος Πέππας με αφορμή το 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (E.E.M.A.A) που θα διεξαχθεί το διάστημα 27 – 29 Νοεμβρίου 2015.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία εξακολουθεί η μείωση μεταξύ των χρηστών ενδοφλεβίως τοξικών ουσιών φτάνοντας περίπου 15%. Σταθερά πρώτο παραμένει το ποσοστό μεταξύ των MSM και αποτελεί σημείο προβληματισμού για νέες προτάσεις για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.

Ιδιαίτερος προβληματισμός έχει αναπτυχθεί για τα άτομα που διαγιγνώσκονται με ήδη προχωρημένη νόσο στους μετακινούμενους πληθυσμούς, στους χρήστες IV τοξικών ουσιών και στους προσωρινά φυλασσόμενους με προβλήματα στην επικοινωνία, ταυτοποίηση και τη χορήγηση των φαρμάκων.

Ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ. Περικλής Παναγόπουλος, αναφερόμενος στη μεγάλης κλίμακας τυχαιοποιημένη μελέτη που έγινε φέτος, τη λεγόμενη START (Strategic Timing of Anti Retroviral Treatment (START) study) είπε, ότι αυτή επιβεβαίωσε, με επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιοπιστία, ότι τα άτομα με HIV λοίμωξη έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πλήρες AIDS ή άλλα σοβαρά νοσήματα εάν ξεκινήσουν την αντιρετροϊκή αγωγή νωρίτερα, όταν ο αριθμός των CD4+ T-κυττάρων τους (βασικός δείκτης ανοσολογικής υγείας) είναι υψηλότερος, έναντι εκείνων που ξεκινούν όταν τα CD4+ πέσουν σε χαμηλά επίπεδα.

Τα ευρήματα της μελέτης αυτής, σε συνδυασμό με το ήδη από προηγούμενα έτη γνωστό ότι η αντιρετροϊκή αγωγή ελαττώνει τον κίνδυνο μετάδοσης στους HIV- σεξουαλικούς συντρόφους των, υποστηρίζουν την προσφορά έναρξης αγωγής σε όλα τα HIV+ άτομα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης προτάθηκαν στις οδηγίες της Αμερικής, Ευρώπης και Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τέθηκε ως στόχος του UNAIDS, το 90-90-90, δηλαδή η φιλοδοξία το 2020 το 90% των HIV+ να γνωρίζουν τη θετικότητά τους, το 90% να λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και το 90% να έχει πετύχει παρατεταμένη καταστολή του ιού.

Τριπλασιάστηκαν οι θάνατοι από AIDS μεταξύ των εφήβων 

Στο μεταξύ, ο αριθμός των θανάτων εφήβων από AIDS έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε η UNICEF.

Το AIDS αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των εφήβων στην Αφρική και τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των εφήβων σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην πληθυσμιακή ομάδα φορέων του HIV, οι έφηβοι είναι η μόνη ομάδα για την οποία τα ποσοστά θνησιμότητας δεν μειώνονται.

Στην υποσαχάρια Αφρική, την περιοχή με τα υψηλότερα ποσοστά, πλήττονται ως επί το πλείστον τα κορίτσια, αντιπροσωπεύοντας τις 7 στις 10 νέες μολύνσεις στις ηλικίες 15-19 ετών. Ωστόσο, μεταξύ των εφήβων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα στην περιοχή, μόλις ο 1 στους 10 κάνει τεστ για τον ιό HIV.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Ενημέρωσης για τα Παιδιά, του Εφήβους και AIDS, της UNICEF λιγότερα από τα μισά παιδιά κάτω των 2 μηνών ελέγχονται για τον ιό HIV. Μόνο το 1 στα 3 από τα 2,6 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 ετών που ζουν με τον ιό HIV, είναι σε θεραπεία.

Τα νέα δεδομένα αναφέρουν ότι οι περισσότεροι έφηβοι που πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS, μολύνθηκαν από τον ιό HIV όταν ήταν βρέφη, 10 με 15 χρόνια πριν, όταν λιγότερες έγκυες γυναίκες και μητέρες που ζούσαν με τον ιό HIV λάμβαναν αντιρετροϊκά φάρμακα για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού HIV από τη μητέρα στο παιδί.

Τα παιδιά αυτά έχουν επιζήσει μέχρι τα εφηβικά τους χρόνια, μερικές φορές χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι φορείς του HIV.

Ωστόσο, από το 2000, σχεδόν 1,3 εκατομμύρια νέες μολύνσεις έχουν αποφευχθεί, κυρίως χάρη στις προόδους στην πρόληψη της μετάδοσης του HIV από τη μητέρα στο παιδί.

Μέχρι το 2014, οι 3 στις 5 έγκυες γυναίκες που ζουν με τον ιό HIV έλαβαν αντιρετροϊκή θεραπεία για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού στα μωρά τους.

Αυτό μεταφράζεται σε 60% μείωση των θανάτων που σχετίζονται με το AIDS μεταξύ των παιδιών κάτω των 4 ετών, από το 2000. Αυτές οι προσπάθειες για την εξάλειψη της μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί, θα βοηθήσουν να αλλάξει η πορεία της επιδημίας για την επόμενη γενιά των εφήβων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι επί του παρόντος μεταξύ των εφήβων (15-19 ετών):

26 νέες μολύνσεις συμβαίνουν κάθε ώρα, και

Περίπου οι μισοί φορείς του HIV είναι σε μόλις έξι χώρες: τη Νότια Αφρική, τη Νιγηρία, την Κένυα, την Ινδία, τη Μοζαμβίκη και την Τανζανία.

Διαφήμιση