Αρχική Καταστροφές Ζημιές στη γέφυρα που ενώνει Θεσσαλία και Δ. Ελλάδα

Ζημιές στη γέφυρα που ενώνει Θεσσαλία και Δ. Ελλάδα

0
Διαφήμιση

Μια ιστορική γέφυρα, η οποία ενώνει τη Θεσσαλία με τη δυτική Ελλάδα, η γέφυρα «Αυλακίου» (Καταφυλίου), έχει υποστεί τεράστιες ζημιές, τόσο στο κατάστρωμά της όσο και στα ερείσματα, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου Γιώργος Κωτσός και ζητά να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες αναστήλωσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Κωτσό, οι εξαιρετικά έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου χειμώνα και τα ορμητικά νερά του Αχελώου υπερπήδησαν τη γέφυρα, με ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των ερεισμάτων να καταστραφεί όπως επίσης και το οδόστρωμα το οποίο ήταν κατασκευασμένο με ειδική τεχνική.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός επισκέφθηκε μάλιστα τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκο και συζήτησε το θέμα της αναστήλωσης της ιστορικής γέφυρας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο της περιοχής μας με εξαιρετική αρχιτεκτονική και τεχνική κατασκευής του.

Παράλληλα, επικοινώνησε με τους δημάρχους Αργιθέας Λάμπρο Τσιβόλα και Αμφιλοχίας Απόστολο Κοιμήση, καθώς οι δήμοι τους ενώνονται μέσω της συγκεκριμένης γέφυρας, προκειμένου να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλία να αναστηλωθεί και να συντηρηθεί το ιστορικό μνημείο.

Κυρίως πρότεινε, όπως ο ίδιος σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, να χρηματοδοτηθεί από κοινού η περισυλλογή των πέτρινων στοιχείων της γέφυρας που το νερό παρέσυρε και βρίσκονται σήμερα στην κοίτη του Αχελώου ποταμού, προκειμένου να διασωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν στην αναστήλωση της γέφυρας, πριν ο χειμώνας και τα νερά του ποταμού τα παρασύρουν και τα εξαφανίσουν.

Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Κοιμήσης ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχο Μουζακίου κ. Κωτσό πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αναστήλωση της ιστορικής γέφυρας και άμεσα θα γίνει η περισυλλογή των πέτρινων στοιχείων που βρίσκονται στην κοίτη του Αχελώου, προκειμένου στη συνέχεια να επαναχρησιμοποιηθούν για την πλήρη αναστήλωση της.

«Το ιστορικό γεφύρι του Αυλακίου υπέστη σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες του περσινού χειμώνα, με συνέπεια ένα τμήμα του να καταστραφεί και το εξαιρετικό αυτό μνημείο να είναι σήμερα πληγωμένο», δήλωσε ο κ. Κωτσός, για να προσθέσει:

«Επιβάλλεται να γίνουν το συντομότερο δυνατό οι δέουσες ενέργειες, ώστε σε πρώτη φάση να διασωθούν τα στοιχεία του μνημείου που παρέσυραν τα ορμητικά νερά και στη συνέχεια να επαναχρησιμοποιηθούν στην πλήρη του αναστήλωση.

Είναι εξαιρετικά ευχάριστο το γεγονός ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πήρε την πρωτοβουλία γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα που είχε την ευαισθησία να χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή του ιστορικού γεφυριού».

Διαφήμιση