Αρχική Special Topics Τράπεζα Τροφίμων: 20 χρόνια προσφορά στον συνάνθρωπο

Τράπεζα Τροφίμων: 20 χρόνια προσφορά στον συνάνθρωπο

0
dionisopoulos
Διαφήμιση

Της Αγγελικής Γυπάκη

Μπορούμε να ονειρευτούμε το μέλλον της ανθρωπότητας χωρίς πείνα;

Αρκετοί είναι οι οραματιστές ανάμεσα μας! Και είναι αξιοθαύμαστοι γι αυτό.

Άνθρωποι με ευαισθησίες αλλά και δυνατότητες ένωσαν τις δυνάμεις τους και παλεύουν- να κάνουν την ελπίδα … πράξη, με μοναδικό όφελος τη χαρά να μοιράζεις αγάπη.

Ανώνυμοι και επώνυμοι συμπολίτες μας, συμμετέχουν στην ομάδα της Τράπεζας Τροφίμων για να κάνουν το όνειρο του αείμνηστου Γεράσιμου Βασιλόπουλου πραγματικότητα. Επιδιώκουν να βάλουν τέλος στην πείνα και την σπατάλη με ένα απλό σύνθημα: «ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ όσο υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε».

Η Τράπεζα Τροφίμων είναι το πρώτο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα στην Ελλάδα για την καταπολέμηση της πείνας, που ίδρυσε το 1995( τότε που ανέμελα οι Έλληνες βιώναμε την εποχή της επίπλαστης ευημερίας στη χώρα μας) ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος (ιδρυτής της «ΑΒ Βασιλόπουλος»).

Κινητήριος δύναμη το «πιστεύω» ο ιδρυτής της: «Όταν είσαι φτωχός και γίνεις πλούσιος οφείλεις ένα μέρος του πλούτου σου να το επιστρέψεις σε αυτούς από όπου ξεκίνησες».

Την περασμένη Τρίτη, 20 Οκτωβρίου η Τράπεζα Τροφίμων γιόρτασε στο Πολεμικό Μουσείο, 20 χρόνια διαρκούς κοινωνικής προσφοράς παρουσία 400 εκπροσώπων από την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα και όχι μόνον. Εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος, πολιτικών και κοινωνικών θεσμών, φίλοι, συνεργάτες, εθελοντές καθώς και δημοσιογράφοι τίμησαν με την παρουσία τους το έργο μιας «ευγενούς οικογένειας».

Τί κάνει η Τράπεζα Τροφίμων;

«Με δύο λόγια μεσολαβούμε μεταξύ αυτού που θέλει να προσφέρει –πολλές φορές δεν ξέρει πώς- και αυτού που έχει ανάγκη» λέει πολύ χαρακτηριστικά ο διευθυντής της κ Αριστομένης Διονυσόπουλος. «Συγκεντρώνουμε δωρεές σε τρόφιμα, αναψυκτικά και είδη καθαριότητας πριν τη λήξη τους, κατάλληλα για κατανάλωση, κυρίως από βιομηχανίες παραγωγής, αλλά και ιδιώτες που θέλουν να βοηθήσουν. Μας στηρίζουν περίπου 70 εταιρείες .

Σε 20 χρόνια έχουμε διακινήσει περισσότερους από 16.000 τόνους προϊόντων. Συγκεντρώνουμε προϊόντα ασφαλούς κατανάλωσης, πριν τη λήξη τους, από εταιρείες και Super market. Στη συνέχεια τα προσφέρουμε σε 144 ιδρύματα-συσσίτια που οργανώνουν ενορίες εκκλησιών, πτωχοκομεία, γηροκομεία, ορφανοτροφεία, κέντρα υποδοχής αστέγων κ.α.

Παράλληλα διοργανώνουμε 3 φορές τον χρόνο δράσεις συλλογής τροφίμων στα Supermarket. Εθελοντές ενημερώνουν τους πελάτες των καταστημάτων και τους ζητούν να προσφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Είναι μία δράση συλλογής τροφίμων μέσα στους χώρους των καταστημάτων (ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης και Κρητικός). Στην σημερινή δύσκολη συγκυρία σιτίζονται περισσότεροι από 23.000 συνάνθρωποί μας».

Όταν το φιλότιμο περισσεύει…

Το αξιοσημείωτο σύμφωνα με τον κ. Διονυσόπουλο είναι ανταπόκριση του απλού κόσμου, που στερείται για να προσφέρει. Και φέρνει ένα πολύ συγκινητικό παράδειγμα ανθρωπιάς και ελληνικού φιλότιμου.

«Νεαρός πελάτης ενημερώνεται στην είσοδο από εθελόντριά για τον σκοπό της εκδήλωσης. Σε λίγο επιστρέφει με μία μικρή τσάντα με τρόφιμα και τα προσφέρει. Ερωτάται: που είναι τα δικά σου; Απαντά: είχα μόνο 5 ευρώ. Δεν είχα άλλα»!!!

Άριστο μάνατζμεντ και εθελοντές

bourloumis

Αποτελεί ευτύχημα για την Τράπεζα Τροφίμων , το γεγονός ότι στο τιμόνι της βρίσκεται- μαζί με τον κ. Αριστομένη Διονυσόπουλο και υπό το άγρυπνο βλέμμα της κα Αθηνάς Βασιλοπούλου ο κ Παναγής Βουρλούμης πρόεδρος του Ιδρύματος. Καταξιωμένος μάνατζερ με επιτυχημένη πορεία στον τραπεζικό χώρο και οργανισμούς που επί θητείας του ακολούθησαν έντονη αναπτυξιακή πορεία ( ΟΤΕ) ο κ Βουρλούμης έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων καθώς και της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών και έχει να επιδείξει πλούσιο φιλανθρωπικό έργο το οποίο όμως φροντίζει επισταμένως να κρατά μυστικό.

Στην εκδήλωση τόσο ο κ Διονυσόπουλος όσο και ο κ Βουρλούμης φρόντισαν να ευχαριστήσουν δημόσια τους υποστηρικτές του Ιδρύματος επισημαίνοντας ότι:

  • Τα λειτουργικά έξοδα της Τράπεζας τροφίμων καλύπτονται από κεφάλαιο που άφησε ο Γερ. Βασιλόπουλος, και από δωρεές φίλων, εταιρειών και Ιδρυμάτων, όπως Ι.Σ.Λάτση, Μποδοσάκη, Λεβέντη, Νιάρχου, ΤΙΜΑ, Aegean Baltic Bank, OTE, Delloite, AB Bank. Δεν επιδοτείται από το Κράτος ούτε με ένα ευρώ, ενώ οι δωρητές τροφίμων ανέρχονται σε 66 μικρές και μεγάλες εταιρείες.
  • Ως μέλος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Τραπεζών Τροφίμων (FEBA)- στην οποία συμμετέχουν άλλες 253 Τράπεζες Τροφίμων από 23 χώρες της Ευρώπης- εφαρμόζονται απόλυτα οι κανόνες λειτουργίας της, προσδίδοντας απόλυτη διαφάνεια και αξιοπιστία. Συγκεκριμένα:

Α) Κάθε προϊόν που δωρίζεται ή διανέμεται καταχωρείται σε ειδικό λογισμικό.

Β) Η διακίνηση των προϊόντων ελέγχεται σε όλα τα στάδια μέχρι την τελική αξιοποίηση τους.

Γ) Οι αποδέκτες είναι όλοι όσοι έχουν πραγματική ανάγκη χωρίς διακρίσεις.

Δ) Δίδεται μεγάλη προσοχή στο σεβασμό και την αξιοπρέπεια του αποδέκτη της βοήθειας.

Ε) Μεγάλη εταιρεία Ορκωτών Λογιστών πραγματοποιεί αφιλοκερδώς τον ετήσιο οικονομικό έλεγχο. Ο ισολογισμός και ο απολογισμός υποβάλλονται στο Υπ Οικονομικών

Οι εθελοντές

Αφανείς ήρωες οι εθελοντές ( καθώς το αμειβόμενο προσωπικό είναι ελάχιστο) που ενίοτε ξεπερνούν τους 300. Και τους οποίους ευχαρίστησαν θερμά οι δύο άνδρες με την ευχή να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Ανάλογα προέτρεψε τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), ο αντιπρόεδρος του κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης να αποστέλλουν, είδη διατροφής «που πλησιάζουν προς την ημερομηνία λήξης τους» Όπως ο ίδιος είπε «είναι συγκινητικό το πώς, μικρές ελληνικές αλλά και μεγάλες, πολυεθνικές επιχειρήσεις – όπως λόγου χάρη κι εμείς στη Unilever – ανταποκρίνονται με μεγάλη προθυμία

Γεγονός που επιβεβαίωσε η κα Ιωάννα Παπαδοπούλου, μέλος στο πρώτο Δ.Σ. της Τράπεζας Τροφίμων και επικεφαλής της ομώνυμης εταιρείας.

«Κάθε μήνα, ο Κλάδος μας, ο κλάδος των τροφίμων συνεισφέρει περισσότερους από 100 τόνους προϊόντων. Είναι τιμή και χαρά μας στην Ε.Ι. Παπαδόπουλος να στηρίζουμε ενεργά και διαχρονικά το έργο της Τράπεζας Τροφίμων. Όχι μόνο γιατί πρεσβεύει ένα σημαντικό κοινωνικό σκοπό, αλλά επίσης γιατί το κάνει αξιόπιστα, με διαφάνεια και αποτελεσματικά. Περισσότερα από 70.000 πακέτα προϊόντων μας προσφέρονται κάθε χρόνο για τις ανάγκες της Τράπεζας. Και η προσφορά πιάνει τόπο…»

Την εκδήλωση τίμησαν ακόμη με την παρουσία τους: ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, και η κα Isabel Jonet, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Τραπεζών Τροφίμων, η κα Δάφνη Οικονόμου, ιδρυτικό μέλος και τέως πρόεδρος της Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών.

Ποιος ήταν ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος

basilopoulou

Τη διαδρομή της ζωής του Βασιλόπουλου περιέγραψε με ιδιαίτερη γλυκύτητα η σύζυγος και άξια συνεχιστής του έργου του, κα Αθηνά Βασιλοπούλου. Εξάλλου τι θα ήταν ένας ισχυρός άντρας χωρίς μια έξυπνη γυναίκα δίπλα του.

«Ο Γεράσιμος έφυγε από κοντά μας το 2006.Δεν χάνεται όμως κανείς παρά μόνον όταν σβηστεί από την μνήμη μας και την ψυχή μας. Αυτό πιστεύω ότι συμβαίνει σε όλους όσοι τον γνώρισαν έστω και για λίγο.

Ξεκίνησε 12 ετών από την Ορεινή Ηλεία, με μόνα εφόδια την τόλμη, την θέληση, την δύναμη, την Πίστη στην Παναγία και την ευχή των γονιών του.

Αγωνίζεται μόνος του αρκετό διάστημα και καταφέρνει να εργάζεται σκληρά την ημέρα και το βράδυ να πηγαίνει στο Νυχτερινό σχολείο.

Είναι όμως χαρούμενος και η σκέψη του είναι πως θα μπορέσει να βοηθήσει την οικογένειά του και να φέρει τ’ αδέλφια του στην Αθήνα.

Τα καταφέρνει κι έτσι φθάνουν στην Αθήνα, ο Γιώργος και ο Χαράλαμπος. Βρίσκουν δουλειά στο κατάστημα Βουλής 29, όπου την επιχείρηση έχει ένας θείος τους από το Βέλγιο, και ο οποίος βλέποντας την όρεξη και την εργατικότητά τους, τους το παραχωρεί.

Τι ευτυχία! Τοποθετούν μεγάλη ταμπέλα ‘Αφοί Βασιλόπουλοι’ και πρωί με το άνοιγμα και βράδυ με το κλείσιμο στέκονται και οι τρεις και την θαυμάζουν.

Στο Βουλής 29 γνώρισαν και συνδέθηκαν με πολλούς αξιόλογους ανθρώπους του Συντάγματος και του Κολωνακίου. Πολλοί απ’ αυτούς είναι οι μετέπειτα καλοί φίλοι του Γεράσιμου που τον στήριξαν σε κάθε δυσκολία. Ένας από αυτούς, ο διάσημος σκιτσογράφος Φωκίων Δημητριάδης, του αφιέρωσε δύο ρητά που ο Γεράσιμος είχε πάντα στο πορτοφόλι του:

1. Ο πιο εύκολος τρόπος για να βελτιωθείς σαν άνθρωπος είναι να έχεις φίλους εξυπνότερους και πιο ανεπτυγμένους από σένα.

2. Το καλύτερο σχολειό βρίσκεται στα πόδια ενός εγγράμματου ηλικιωμένου.

Ο Γεράσιμος ταξιδεύει στην Ιταλία, βλέπει τα καταστήματα Delicattessen και γιατί όχι; Θέλει ν’ ανοίξουν ένα σύγχρονο πολυτελές κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας. Η φωτεινή επιγραφή ‘Αφοί Βασιλόπουλοι’ φωτίζει την Σταδίου 19 το 1950.

Όλη η εκλεκτή κοινωνία των Αθηνών παρέλασε από Σταδίου 19. Η κοσμική Αθήνα είχε αποκτήσει το δικό της κατάστημα. Οι Βασιλόπουλοι έγιναν προμηθευτές της Αυλής.

Περνούν τα χρόνια. Ιδρύει εταιρία εισαγωγών και αντιπροσωπεύει γνωστά προϊόντα. Έρχεται η επταετία, και δυσκολεύουν οι εισαγωγές.

Στρέφεται δυνατά στο λιανεμπόριο και το 1970 17/12 ανοίγει το ΑΒ Ψυχικού. Πρωτοποριακό κατάστημα, με κυλιόμενες σκάλες, restaurant-cafeteria στον 3ο όροφο, κατάστημα ξένου τύπου στο ισόγειο. Προϊόντα εκλεκτά, από όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη ακόμη και από την Αμερική βρίσκονται στα αστραφτερά ράφια του καταστήματος. Οι πωλήτριες είναι ντυμένες όπως οι αεροσυνοδοί της Ολυμπιακής!

Ήταν χαρούμενος, αλλά τα κατσικάκια που ήταν η μεγάλη του αγάπη, όταν ήταν μικρός, του έλλειπαν.

Έπρεπε κάτι να κάνει που να του θυμίζει το χωριό του. Αγόρασε μια μεγάλη έκταση στη Λάκκα Σπέλλα, έφτιαξε το εκκλησάκι των Αγ. Αναργύρων, έφερε κατσικάκια από το χωριό του, με τον βοσκό και την οικογένειά του, και η χαρά του ήταν να τα ταΐζει και να παίζει μαζί τους!

Συνεχίζει ν’ ανοίγει καταστήματα όπως το MEGA στο Ελληνικό που πήρε το Α’ βραβείο ανάμεσα σε 154 χώρες για το περιβάλλον του και την λειτουργικότητά του.

Αλλά στην σκέψη του γυρίζει η υπόσχεση που είχε δώσει στον εαυτό του, όταν θα γίνει οικονομικά ανεξάρτητος, να επιστρέψει ένα μέρος από όσα απέκτησε, με τη βοήθεια του Θεού και της κοινωνίας. Δεν θέλει κάτι το συνηθισμένο. Ο καιρός περνά και το μυαλό του δουλεύει γύρω από αυτήν την σκέψη.

Εν τω μεταξύ, η σπατάλη που έβλεπε τριγύρω του και οι τόνοι τροφίμων που σωριάζονται στις χωματερές τον βασανίζουν αφάνταστα.

Κάποια μέρα, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, παίρνει ένα γράμμα από τον καλό του φίλο Beu Boldwin από το Houston, μεγάλο στέλεχος στην εταιρία με τα Μπάρμπα-Μπεν, που του περιγράφει ότι ασχολείται με Τράπεζα Τροφίμων. Είναι ενθουσιασμένος και θα του στείλει λεπτομέρειες. Όπως και έγινε. Φυλλάδια ενημερωτικά έφθασαν, φωτογραφίες και πολλά άλλα.

Ενθουσιάστηκε! Ήταν αυτό που ζητούσε τόσα χρόνια. Ξεκίνησε αμέσως με καλούς φίλους, επεσκέφτηκαν Τράπεζες Τροφίμων στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της FEBA ήρθε στην Αθήνα και μετά από ατελείωτες καθυστερήσεις, το όνειρό του έγινε πραγματικότητα. Πρωτοπόρος και σ’ αυτό.

Η πρώτη Τράπεζα Τροφίμων λειτούργησε το 1995, με χαρούμενους εθελοντές και πρόθυμους φίλους, δωρητάς που μας στηρίζουν μέχρι και σήμερα!

INFO

  • Την ιδέα της Τράπεζας Τροφίμων είχε ο John Van Hengel, που ίδρυσε το 1967 την πρώτη Τράπεζα Τροφίμων στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Η ιδέα επεκτάθηκε και στην Αμερική και στην Ευρώπη. Η πρώτη Ευρωπαϊκή Τράπεζα Τροφίμων ιδρύθηκε το 1984 στο Παρίσι. Σήμερα λειτουργούν 254 Τράπεζες Tροφίμων σε 22 χώρες της Ευρώπης και 400 στις ΗΠΑ.
  • Πρώτο ΔΣ Ελληνικής Τράπεζας Τροφίμων(1995)
  • Gerasimos Vasilopoulos

Πρόεδρος: Γεράσιμος Βασιλόπουλος.

Αντιπρόεδρος: Θόδωρος Καρατζάς

Γραμματέας: Νίκος Σκουλάς

Ταμίας: Ραφαήλ Μωυσής

Μέλη: Μαρία Αναγνωστοπούλου, Παναγής Βουρλούμης Ιωάννα Παπαδοπούλου, Αριστομένης Διονυσόπουλος.

Το σημερινό ΔΣ της Τράπεζας Τροφίμων:

Πρόεδρός: Παναγής Βουρλούμης

Αντιπρόεδρος: Παναγιώτης Νίκας

Γραμματέας Ηλίας Μωυσής

Ταμίας Ζωή Θανοπούλου

Μέλη: Ευάγγελος Καλούσης, Μαρία Αναγνωστοπούλου και ο Διευθυντής κ. Αριστομένης Διονυσόπουλος.

Μέχρι το 2001, Τράπεζα στεγαζόταν σε ενοικιαζόμενο χώρο στα Μελίσσια, με δαπάνη κυρίως του Γεράσιμου Βασιλόπουλου. Από το 2001 και μετά μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του Αγ. Στεφάνου, τις οποίες ανακαίνισε ο ίδιος παρέχοντας και τον τεχνικό εξοπλισμό. Παράλληλα, από το 1997 λειτουργεί παράρτημα και στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης.

Σ.Σ. Ευχαριστούμε την κα Ιωάννα Παπαδοπούλου για τις πληροφορίες

Διαφήμιση