Αρχική Ειδήσεις Το κάπνισμα των γονέων αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας στα παιδιά

Το κάπνισμα των γονέων αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας στα παιδιά

0
Διαφήμιση

Τα παιδιά που εκτίθενται στον καπνό στον τέταρτο μήνα της ηλικίας τους, έχουν έως δύο φορές υψηλότερο κίνδυνο πρόωρης φθοράς των δοντιών. Αυτό υποδεικνύεται σε μια ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην έκδοση The BMJ.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Kyoto ανέλυσαν δεδομένα από 76.920 παιδιά, που γεννήθηκαν μεταξύ του 2004 και του 2010 και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις ρουτίνας κατά τη γέννηση, στους τέσσερις, εννέα και 18 μήνες και στο τρίτο έτος.

Επιπλέον, οι μητέρες ρωτήθηκαν για τον τρόπο ζωής, τη στοματική υγιεινή και την έκθεση στον καπνό.

Το 55,3% των παιδιών είχαν μέλη της οικογένειας που κάπνιζαν, το 6,8% εκτίθεντο άμεσα στον καπνό. Περιστατικά τερηδόνας σε νεογιλά δόντια (τουλάχιστον μία αποσύνθεση, μία απώλεια ή ένα σφράγισμα) βρέθηκαν σε 12.729 συμμετέχοντες.

Σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν είχαν καπνιστή στην οικογένεια, αυτά που είχαν εκτεθεί σε καπνό είχαν δύο φορές υψηλότερο κίνδυνο τερηδόνας.

Τα παιδιά, των οποίων οι γονείς κάπνιζαν, αλλά χωρίς να εκθέτουν άμεσα τα παιδιά τους, είχαν 1,5% υψηλότερο κίνδυνο. Δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική επίδραση εάν οι μητέρες κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί καμία αιτιότητα σε μια μελέτη παρατήρησης.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ένας συσχετισμός μεταξύ του παθητικού καπνίσματος και της τερηδόνας στα νεογιλά δόντια. Η επέκταση των παρεμβάσεων για τη μείωση του παθητικού καπνίσματος είναι συνεπώς δικαιολογημένη, είπαν οι συγγραφείς.

Πηγή: dou

Διαφήμιση