Αρχική Ειδήσεις Τα πολύωρα ταξίδια αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Φλεβικής Θρομβοεμβολικής Νόσου

Τα πολύωρα ταξίδια αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Φλεβικής Θρομβοεμβολικής Νόσου

0
Διαφήμιση

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος Φλεβικής Θρόμβωσης όταν το αεροπορικό ταξίδι διαρκεί περισσότερες από τέσσερις ώρες. Ένα αεροπορικό ταξίδι διάρκειας άνω των τεσσάρων ωρών αυξάνει τον κίνδυνο 2-4 φορές σε σχέση με ένα ταξίδι μικρότερης διάρκειας.

Ένα ταξίδι διάρκειας άνω ων 12 ωρών δεκαπλασιάζει τον κίνδυνο αυτό. Τα τελευταία δεδομένα, που σχετίζονται με το θέμα, συμφωνούν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης Φ.Θ.Ν. δεν είναι αποκλειστικό φαινόμενο των αεροπορικών ταξιδιών αλλά όλων των μακρινών ταξιδιών (travel related thrombosis).

Η ακινησία κατά τη διάρκεια του αεροπορικού ταξιδιού, η πίεση που ασκεί το «στενό» κάθισμα στα αγγεία, η αφυδάτωση και ίσως η ελαττωμένη ποσότητα οξυγόνου είναι μερικοί από τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στη δημιουργία του θρόμβου.

Τα συμπτώματα της Εν Τω βάθει Φλεβικής Θρόμβωσης των κάτω άκρων και της Πνευμονικής Εμβολής μπορεί να εμφανιστούν άμεσα, στη διάρκεια της πτήσης, αλλά και λίγες ώρες ή/και μέρες αργότερα.

Για την αποφυγή θρομβώσεων στη διάρκεια πολύωρων ταξιδιών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) συνιστά:

1. Φοράτε άνετα ρούχα

2. Αφήνετε κενό το χώρο κάτω από το μπροστινό κάθισμα ώστε να υπάρχει ελευθερία κινήσεων για τα κάτω άκρα

3. Αλλάζετε τακτικά στάση και κάνετε ασκήσεις για τα πόδια σας

4. Σηκώνεστε από τη θέση σας και να κάνετε μερικά βήματα στο διάδρομο του αεροπλάνου

5. Πίνετε αρκετά υγρά και να αποφεύγετε τα αλκοολούχα ποτά

Για άτομα που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο θρόμβωσης συνιστάται η ελαστική συμπίεση με ειδικές κάλτσες και μερικές φορές η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων (2-6 ώρες πριν το ταξίδι) μετά από απαραίτητη συνεννόηση με τον γιατρό τους.

Διαφήμιση