Αρχική Ειδήσεις Συρράξεις έχουν ξεριζώσει πάνω από 4,5 εκατ. παιδιά σε 5 χώρες!

Συρράξεις έχουν ξεριζώσει πάνω από 4,5 εκατ. παιδιά σε 5 χώρες!

0
Διαφήμιση

Οι συρράξεις και η αστάθεια σε πέντε χώρες και μόνο, έχουν ξεριζώσει τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια παιδιά, δήλωσε η UNICEF, με αφορμή τη συνάντηση υψηλού επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την παγκόσμια κρίση μεταναστών και προσφύγων.

«Οι σπαραξικάρδιες εικόνες συνέβαλαν στο να κινητοποιηθεί η προσοχή του κοινού σχετικά με την τύχη των παιδιών που εμπλέκονται στην ευρωπαϊκή κρίση προσφύγων, αλλά το ζήτημα αυτό πηγαίνει πολύ πέρα απ’ τα σύνορα της Ευρώπης», δήλωσε η Afshan Khan, Διευθύντρια των Προγραμμάτων Έκτακτης Ανάγκης της UNICEF.

«Ο κόσμος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με εκατομμύρια οικογένειες να εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας συγκρούσεων και διώξεων σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν ή η Συρία».

Από την αρχή του έτους, πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο με κατεύθυνση την Ευρώπη. Περίπου το ένα πέμπτο αυτών που έχουν φθάσει στις ακτές της Ευρώπης είναι παιδιά.

Αλλά ενώ η κατάσταση στην Ευρώπη έχει συγκεντρώσει την προσοχή του κόσμου, εκατομμύρια περισσότεροι πρόσφυγες εξακολουθούν να είναι στους δρόμους:

Στη Συρία, η βάναυση σύγκρουση που έχει εισέλθει για καλά στο πέμπτο της έτος, έχει εξαναγκάσει περισσότερους από 4 εκατομμύρια ανθρώπους να καταφύγουν σε στρατόπεδα προσφύγων, πρόχειρα καταλύματα και υπερπλήρεις κοινότητες υποδοχής στην Ιορδανία, το Ιράκ, το Λίβανο και την Τουρκία.

Στο Αφγανιστάν, τη δεύτερη μεγάλη πηγή προσφύγων σε όλο τον κόσμο, πάνω από 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Στη Σομαλία, οι συγκρούσεις, η αστάθεια και η κρίση πείνας έχουν ωθήσει σχεδόν 1 εκατομμύριο Σομαλούς – οι μισοί από αυτούς παιδιά – έξω από τη χώρα τους.

Σχεδόν 666.000 άνθρωποι διέφυγαν εξαιτίας της σύγκρουσης στο Σουδάν.

Περίπου 760.000 άνθρωποι, σχεδόν τα δύο τρίτα των οποίων είναι παιδιά, έχουν εγκαταλείψει το Νότιο Σουδάν, από τότε που ξέσπασε η τρέχουσα σύγκρουση το Δεκέμβριο του 2013.

Τα παιδιά σε χώρες που είναι σε σύγκρουση δέχονται καθημερινά επιθέσεις. Κινδυνεύουν από απαγωγή, ακρωτηριασμούς, στρατολόγηση και θάνατο. Το ταξίδι τους προς την ασφάλεια είναι γεμάτο κινδύνους.

Είτε προσπαθούν να ξεφύγουν μέσω θαλάσσης ή οδικώς, βρίσκονται συχνά στο έλεος των λαθρεμπόρων και πρέπει να κουβαλάνε τα σωματικά και ψυχικά σημάδια του πολέμου, του εκτοπισμού και της εχθρότητας.

Τα εκατομμύρια των παιδιών που επηρεάζονται από τη μετανάστευση και τον εκτοπισμό σήμερα απαιτούν μια ολοκληρωμένη, συλλογική και βιώσιμη αντιμετώπιση.

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here