Αρχική Ειδήσεις Προειδοποίηση για δύο ξενικά είδη με δηλητηριώδη αγκάθια στις θάλασσες της Ρόδου

Προειδοποίηση για δύο ξενικά είδη με δηλητηριώδη αγκάθια στις θάλασσες της Ρόδου

0
Διαφήμιση

Δύο ξενικά είδη εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Πρόκειται για τον ξενικό αχινό Diadema setosum και το χωροκατακτητικό ξενικό Pterois miles (devil firefish, common lionfish, λεοντόψαρο). Και τα δυο είδη κατάγονται από την Ερυθρά Θάλασσα και εισήλθαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Η παρουσία τους έχει ήδη αναφερθεί σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ η πρόσφατη εμφάνισή τους στην περιοχή της Ρόδου έχει ανακοινωθεί σε επιστημονικό περιοδικό από το προσωπικό του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου.

Εξ αιτίας των δηλητηριωδών μακρόστενων ακανθών που φέρουν τα δυο είδη, και κυρίως το λεοντόψαρο, ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου κρίνει απαραίτητη την προειδοποίηση των επαγγελματιών και μη αλιέων, καθώς και του ευρύτερου κοινού της περιοχής, ώστε να προληφθούν τυχόν ατυχήματα.

Τα δυο αυτά ξενικά είδη σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά εντοπίσθηκαν στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών του 2015 από τις ομάδες του “Yellow Submarine” Glass Bottom Boat και του “Waterhoppers” Diving School αντίστοιχα. Ο Υδροβιολογικός Σταθμός εκφράζει τα θερμά του ευχαριστήρια στις δυο αυτές ομάδες καθώς και στον κ. Ιωσήφ Μακρή για την άμεση ειδοποίηση του, την παροχή πληροφοριών και την άψογη συνεργασία.

Με την ευκαιρία αυτή, ο ΥΣΡ παρακαλεί όποιον συλλέγει κάποιο δείγμα του λεοντόψαρου, να το διατηρήσει σε ψυγείο ή σε κατάψυξη και να ενημερώσει τον σταθμό, ο οποίος θα προχωρήσει στην άμεση περισυλλογή του, λόγω ανάγκης για περαιτέρω μελέτες.

Διαφήμιση