Αρχική Ειδήσεις Πιάνει τον στόχο για το Κλίμα η Ε.Ε.

Πιάνει τον στόχο για το Κλίμα η Ε.Ε.

0
Διαφήμιση

Μείωση κατά 23% κατέγραψαν στην Ευρώπη οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από το 1990 έως το 2014 σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), με τίτλο «Trends and projections in Europe 2015» (Τάσεις και προβλέψεις στην Ευρώπη το 2015).

Υπενθυμίζεται πως ο στόχος του πρωτοκόλλου του Κιότο για τη δεύτερη περίοδο δέσμευσης, από το 2013 έως το 2020 είναι η μείωση κατά 20% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ.

«Η έκθεση μας δείχνει ότι η ΕΕ βρίσκεται στον σωστό δρόμο προς την επίτευξη των στόχων της για το κλίμα το 2020», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΕΟΠ Χανς Μπρόινινγκς, προσθέτοντας πως από την έκθεση προκύπτει ότι, για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων για το 2030 και το 2050, «χρειάζεται θεμελιώδης αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγουμε και χρησιμοποιούμε την ενέργεια στην Ευρώπη».

Επιπλέον, η έκθεση του ΕΟΠ καταδεικνύει ότι, σύμφωνα με κατά προσέγγιση εκτιμήσεις για το 2014, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά 4 % το 2014 σε σύγκριση με το 2013, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ασυνήθιστα ζεστό έτος, γεγονός που μείωσε την ενεργειακή ζήτηση.

Οι τελευταίες προβλέψεις των κρατών μελών δείχνουν ότι η ΕΕ έχει στόχο τη μείωση κατά 24 % έως το 2020 με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, και κατά 25 % με πρόσθετα μέτρα που προγραμματίζονται ήδη στα κράτη μέλη.

Οι μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προβλέπεται να συνεχιστούν και μετά το 2020, αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Σύμφωνα με τις προβλέψεις που υπέβαλαν τα κράτη μέλη, οι σχεδιαζόμενες μειώσεις εκτιμάται ότι θα μειώσουν τις εκπομπές έως το 2030 κατά ποσοστό μεταξύ 27 % (με τα ισχύοντα μέτρα) και 30 % (με πρόσθετα μέτρα που προγραμματίζονται ήδη από τα κράτη μέλη) κάτω από τα επίπεδα του 1990. Συνεπώς, θα χρειαστεί να τεθούν σε εφαρμογή νέες πολιτικές για την επίτευξη του στόχου μείωσης κατά 40 % έως το 2030.

«Τα αποτελέσματα αυτά μιλούν από μόνα τους. Η ΕΕ επέτυχε να μειώσει τις εκπομπές κατά 23 % μεταξύ του 1990 και του 2014, ενώ κατά την ίδια περίοδο η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 46 %. Έχουμε αποδείξει με συνέπεια ότι η προστασία του κλίματος και η οικονομική ανάπτυξη συμβαδίζουν. Αποστέλλουμε ισχυρό μήνυμα ενόψει της Διάσκεψης για το κλίμα στο Παρίσι ότι η Ευρώπη τηρεί τις δεσμεύσεις της και ότι οι πολιτικές μας για το κλίμα και την ενέργεια είναι αποτελεσματικές», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για τη Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια, Μιγκέλ Αριας Κανιέτε.

Διαφήμιση