Αρχική Ειδήσεις Περιβαλλοντικές οργανώσεις: Επικίνδυνος ο μύθος περί απελευθέρωσης άγριων ζώων

Περιβαλλοντικές οργανώσεις: Επικίνδυνος ο μύθος περί απελευθέρωσης άγριων ζώων

0
Διαφήμιση

Επικίνδυνο χαρακτηρίζουν οι 17 μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσει στην Ελλάδα τον μύθο για τα περί απελευθέρωσης άγριων ζώων στην ελληνική φύση.

Με κείμενό που έδωσαν στη δημοσιότητα τους «”υπαίθριους μύθους” περί ενός “σκοτεινού σχεδίου” απελευθέρωσης άγριων ζώων στην ελληνική φύση» υπογραμμίζουν ότι «παρότι δεν ευσταθούν, πυροδοτούν επικίνδυνες πρακτικές και δημιουργούν αρνητικά προηγούμενα για απειλούμενα είδη και όχι μόνο».

«Η προστασία των απειλούμενων ειδών απαιτεί τη συνεργασία και την κατανόηση των κατοίκων και επαγγελματιών της υπαίθρου. Οι μύθοι περί απελευθερώσεων θίγουν ακριβώς αυτή την απαραίτητη συνθήκη και φέρνουν χωρίς λόγο αντιμέτωπες ομάδες επαγγελματιών, όπως πχ οι κτηνοτρόφοι, με ΜΚΟ, τοπικές αρχές και επιστήμονες. Η αποδόμηση αυτών των σεναρίων επιστημονικής φαντασίας έχει μεγάλη σημασία, καθώς μόνο με τη βοήθεια όλων αυτών των ανθρώπων μπορούμε να εφαρμόσουμε ρεαλιστικές λύσεις για την προστασία τόσο της άγριας ζωής όσο και των επαγγελματιών της υπαίθρου και των περιουσιών τους», δηλώνουν οι 17 φορείς που συνέταξαν το κείμενο.

«Κάθε χρόνο ερχόμαστε αντιμέτωποι με φήμες για φίδια, αρκούδες, λύκους και τσακάλια που έχουν κατακλύσει, υποτίθεται, την ελληνική ύπαιθρο, από κρυφές και ανεξέλεγκτες απελευθερώσεις «οικολόγων» ή αγνώστων ατόμων που κινούνται ύποπτα σε δασικούς δρόμους. Οι φήμες αφορούν συνήθως προστατευόμενα ζώα που προκαλούν ζημιές, όπως ο λύκος ή η αρκούδα, ή «τρομακτικά» ζώα, όπως τα φίδια. Πόσο εφικτή όμως και ωφέλιμη θα ήταν για την ελληνική φύση μια τέτοια πρακτική; Οι 17 οργανώσεις, αποδομούν αυτόν τον μύθο και αναλύουν πόσο αβάσιμος αλλά και επικίνδυνος είναι τόσο για τη βιοποικιλότητα όσο και για εμάς τους ίδιους».

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι «οι άνθρωποι των οργανώσεων που δουλεύουν καθημερινά και επί χρόνια μέσα στη φύση, μοιράζονται προσωπικές μαρτυρίες από τραγικά και ευτράπελα που τους έχουν συμβεί στις επαφές τους με διάφορους πολίτες που έχουν παρασυρθεί από τους μύθους».

Τέλος, τονίζουν ότι «οι μαζικές κρυφές απελευθερώσεις άγριων ειδών είναι ανέφικτες και επικίνδυνες και ζητάει από τους πολίτες να γίνουν συμμέτοχοι στη λύση για αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης».

Διαφήμιση