Αρχική Ειδήσεις Περίπου 300 κιλά δίχτυα από τον βυθό του Τολού ανέσυρε η MEDASSET

Περίπου 300 κιλά δίχτυα από τον βυθό του Τολού ανέσυρε η MEDASSET

0
Διαφήμιση

Τα 300 κιλά φτάνουν τα δίχτυα – φαντάσματα που ανασύρθηκαν την Κυριακή από το βυθό του Τολού Αργολίδας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας “Healthy Seas: Νήμα Βγαλμένο από τη Θάλασσα” που συντονίζει το MEDASSET, με μία καινοτόμα για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα δράση-πρότυπο προστασίας του περιβάλλοντος και πρακτικής της κυκλικής οικονομίας.

Η ομάδα δυτών Innerspace Explorers Greece συμπράτοντας εθελοντικά με την MEDASSET, βούτηξαν λίγο μετά τις 11 το πρωί από το λιμάνι του γραφικού Τολού Αργολίδας και ύστερα από 1,5 ώρα κάτω απ΄ το νερό, συνέλεξε δίχτυα από τρία σημεία, σε βάθη από 10 έως 25 μέτρα. Κατά τη διάρκεια της κατάδυσης οι δύτες κατάφεραν να απελευθερώσουν ψάρια και να εντοπίσουν και άλλα δίχτυα, τα οποία, όπως έγινε γνωστό, θα ανασυρθούν σε προσεχή αποστολή.

Μάλιστα η δράση καθίσταται καινοτόμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς τα δίχτυα που συλλέχθηκαν μεταφέρθηκαν στη μαρίνα Αλίμου, στο χώρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Αλίμου, απ’ όπου και θα μεταφερθούν στη μονάδα ανακύκλωσης της πρωτοβουλίας “Healthy Seas” στη Σλοβενία, αλλά και σε αντίστοιχη μονάδα στη Σμύρνη. Εκεί το νάυλον των διχτυών πρόκειται να αποσπαστεί και να διατεθεί προκειμένου να παραχθούν κάλτσες, χαλιά, μαγιώ και άλλα είδη καθημερινής χρήσης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της διεθνούς οργάνωσης MEDASSET Βασίλης Σταμογιάννης, δήλωσε ότι «τα “δίχτυα φαντάσματα” δημιουργούν σοβαρότατο πρόβλημα τόσο στην χλωρίδα όσο και στην πανίδα του βυθού, καθώς συνεχίζουν αυτά να ψαρεύουν αδιάκοπα, θανατώνοντας άσκοπα πολλά είδη ζώων και επιδρώντας αρνητικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα».

Μάλιστα, όπως είπε, «λόγω του ότι είναι κατασκευασμένα από νάυλον, δε λιώνουν στο βυθό, ρυπαίνοντάς τον ανεπανόρθωτα», προσθέτοντας ότι «το φαινόμενο βρίσκεται σε πολύ μεγάλη έκταση στις ελληνικές θάλασσες αλλά και γενικότερα στο βυθό της Μεσογείου».

Όπως ανέφερε ο κ. Σταμογιάννης, «η καινοτόμος για τα ελληνικά, αλλά και ευρωπαϊκά δεδομένα πρωτοβουλία “Healthy Seas: Νήμα Βγαλμένο από τη Θάλασσα” είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής για την κυκλική οικονομία και ένα μοναδικό μέσο για την κατανόηση του ζητήματος των “διχτυών φαντασμάτων” και των συνεπειών τους στα θαλάσσια οικοσυστήματα», ενώ έκανε λόγο για πολύ θερμή και ενθαρρυντική ανταπόκριση εκ΄ μέρους της κοινότητας των αλιέων, και για την πρόθεση της οργάνωσης να συνεχίσει και να επεκτείνει τις δράσεις της, όπως ανέφερε. Αντίστοιχες δράσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο Μικρολίμανο, στο Πέραμα, στον ‘Αλιμο, αλλά και στην Κέρκυρα.

To MEDASSET (Mεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών) ιδρύθηκε στην Αγγλία το 1988. Είναι διεθνής περιβαλλοντική ΜΚΟ και εταιρία περιορισμένης κατ’ εγγύησης (LBG), μόνιμο μέλος- παρατηρητής της Σύμβασης της Βέρνης, στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Συνεργάζεται στενά με το MEDASSET Ελλάς, ένα Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 1993 και είναι εταίρος στο Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNE/MAP). Οι δυο οργανισμοί έχουν κοινούς στόχους, όπως είναι η έρευνα και η προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους σε όλη τη Μεσόγειο. Οι στόχοι επιτυγχάνονται μέσω επιστημονικής έρευνας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, άσκησης πίεσης σε σχετικούς φορείς και ευαισθητοποίησης του κοινού.

Το Healthy Seas είναι μια κοινοπραξία της οργάνωσης ECNC Group (Ευρωπαϊκό Κέντρο για τη Διατήρηση της Φύσης) με δύο επιχειρήσεις: τον όμιλο Aquafil και τη Star Sock. Και τα τρία μέλη της κοινοπραξίας μοιράζονται μια κοινή αποστολή: να συμβάλουν στον καθαρισμό των θαλασσών από τα εγκαταλειμμένα «δίχτυα φαντάσματα» τα οποία ευθύνονται για την άσκοπη θανάτωση θαλάσσιων ζώων.

Το Healthy Seas στοχεύει στη βιωσιμότητα τόσο με την περιβαλλοντική, όσο και με την οικονομική έννοια καθώς τα δίχτυα που ανασύρονται δεν καταλήγουν σε χωματερές αλλά ανακυκλώνονται σε υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες για τη δημιουργία καινούριων προϊόντων.

Η ομάδα Innerspace Explorers Greece αποτελείται από δύτες του καταδυτικού κέντρου Sea Breeze TDF-Μοσχάτο και του καταδυτικού κέντρου Sea Breeze TDF-Τολού.

Διαφήμιση