Αρχική Ειδήσεις Νέο παρατηρητήριο για εντοπισμό δασικών πυρκαγιών στο Χολαργό

Νέο παρατηρητήριο για εντοπισμό δασικών πυρκαγιών στο Χολαργό

0
Διαφήμιση

Οι εθελοντές της ΔΑΠΑΧΟ με την υποστήριξη του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και του Δήμου Παπάγου Χολαργού ξεκίνησαν τις εργασίες για την εγκατάσταση του νέου παρατηρητηρίου για εντοπισμό δασικών πυρκαγιών στην κορυφή του Λόφου Κόρακας στον Χολαργό.

Η εγκατάσταση του παρατηρητήριου στην κορυφή του Κόρακα θα κλείσει ένα σημαντικότατο αμυντικό κενό στην αποτελεσματική πυροπροστασία του Υμηττού (πρόκειται για την ιδανικότερη θέση επιτήρησης του δάσους) ενώ θα συμβάλει τα μέγιστα και στον ακριβή εντοπισμό δασικών πυρκαγιών στην Πάρνηθα,

στο Ποικίλο Όρος και την Πεντέλη, καθώς η θέση δεν επηρεάζεται στην επιτήρηση και των απέναντι βουνών από την απογευματινή αντηλιά λόγω του χαμηλότερου υψόμετρου της από τις γύρω κορυφογραμμές.

Παρ’όλο που η θέση του νέου παρατηρητηρίου είναι εξαιρετική και με 360ο ορατότητα, και η εγκατάσταση του εκεί αποτελούσε επί χρόνια αίτημα της ΔΑΠΑΧΟ, του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Υ) , του Δήμου Παπάγου-Χολαργού και του ΣΠΑΥ, η εγκατάστασή του προσέκρουε στην γραφειοκρατία, στην έλλειψη πιστώσεων και στην γεωμορφολογία της θέσης που καθιστούσε ανέφικτη την προώθηση των υλικών κατασκευής εκεί.

Μετά την φετινή καταστροφική πυρκαγιά του Ν. Υμηττού που βοήθησε να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα με την αποφασιστική συμβολή του Δήμου Παπάγου-Χολαργού και του ΣΠΑΥ η εγκατάσταση του Παρατηρητηρίου έγινε εφικτή χάρις στην εφευρετικότητα, την εκπαίδευση και το πείσμα των εθελοντών της ΔΑΠΑΧΟ.

Οι εθελοντές αφού ανέβασαν εκτός δρόμου σε γωνία 35ο το πυροσβεστικό όχημα bremach της ομάδας, το χρησιμοποίησαν για να αγκυρώσουν ένα αυτοσχέδιο τελεφερικ που κατασκεύασαν μέχρι το χείλος των απόκρημνων βράχων της κορυφής του Κόρακα.

Με αυτό, και με την υποστήριξη των εθελοντών του Βύρωνα, του ΣΕΠΠΒΑΤΥ, της ΕΔΔΚ, του 2ου Συστήματος Προσκόπων Καισαριανής και εφέδρων καταδρομέων που συνέδραμαν στην προσπάθεια, μέσα σε 3 μέρες ανέβηκαν στην κορυφή όλα τα απαραίτητα υλικά και μηχανήματα, ολοκληρώθηκε η εκσκαφή θεμελίωσης και άρχισε να στήνεται το Παρατηρητήριο.

Η κατασκευή αυτού του καθοριστικής αξίας για την πυροπροστασία του Υμηττού και των απέναντι βουνών παρατηρητηρίου, που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, γίνεται εφικτή χάρις στην εφευρετικότητα και το πείσμα των εθελοντών της ΔΑΠΑΧΟ, την υποστήριξη του ΣΠΑΥ που ενέταξε και χρηματοδότησε το έργο, του Δήμου Παπάγου-Χολαργού που με την τεχνική του υπηρεσία έλυσε όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα νομιμότητας.

Επίσης, του δασαρχείου Πεντέλης που επέβαλε την διαδικασία, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αττικής Οδού Α.Ε που διευκόλυνε την πρόσβαση και την βοήθεια που με αυταπάρνηση πρόσφεραν οι υπόλοιπες εθελοντικές ομάδες που συνέβαλαν στην μεγάλη αυτή προσπάθεια.

Διαφήμιση