Αρχική Καινοτομία Καινοτόμα μέθοδος του ΑΠΘ για την έγκαιρη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου

Καινοτόμα μέθοδος του ΑΠΘ για την έγκαιρη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου

0
Διαφήμιση

Μια καινοτόμα, μη επεμβατική μέθοδος για την έγκαιρη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου, την οποία ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα Δυναμικής Πολυφασικών Συστημάτων του ΑΠΘ, θα διαγωνιστεί μαζί με τις 100 μεγαλύτερες ανακαλύψεις από όλο τον κόσμο στον τελικό του καταξιωμένου διεθνούς διαγωνισμού “FallingWalls“, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Νοεμβρίου, στο Βερολίνο.

Πρόκειται για τη μέθοδο φασματοσκοπίας σύνθετης αντίστασης, η οποία, σε αντίθεση με τη μέθοδο υπερήχου που εφαρμόζεται ως τώρα, δεν απαιτεί ούτε εξειδικευμένες γνώσεις ούτε ακριβό και ογκώδη εξοπλισμό για την εφαρμογή της.

Αντίθετα, το κόστος και το μέγεθος της συσκευής που θα αναπτυχθεί στο μέλλον αναμένεται να είναι τέτοιο ώστε να μπορεί ο καθένας να την προμηθευτεί για οικιακή χρήση.

Η καινοτόμα εφαρμογή της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ έχει ήδη βραβευτεί στον διαγωνισμό “FallingWallsAthens 2015″, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου, στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί εξέλιξη της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε από την ίδια ερευνητική ομάδα, με τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (EuropeanSpaceAgency, ESA) για τη διάγνωση της Νόσου Αποσυμπίεσης στους αστροναύτες.

Η ερευνητική ομάδα διακρίθηκε διεθνώς, πέρυσι, στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό της ESADowntoEarthCompetition 2014″ για την επιτυχημένη μεταφορά τεχνολογίας από το διάστημα στη γη.

Επικεφαλής της ομάδας που ανέπτυξε τη μέθοδο είναι ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος, ενώ τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των πειραματικών μετρήσεων και την επίβλεψη είχαν οι διδάκτορες Σωτήρης Ευγενίδης (χημικός), Κωνσταντίνος Ζαχαρίας (ηλεκτρολόγος μηχανικός) και Γιώργος Καραγιάννης (ιατρός).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here