Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Η λίμνη Παμβωτίδα και το νησάκι της

Η λίμνη Παμβωτίδα και το νησάκι της

0
Διαφήμιση

Τα νερά της λίμνης Παμβώτιδας προέρχονται από φυσικές πηγές και χείμαρρους. Η επιφάνειά της είναι 23 τ. χλμ, το βάθος της φτάνει μέχρι και 13 μέτρα και έχει 33 χλμ περίμετρο.

Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα, αφού περιλαμβάνει μια τεράστια ποικιλία ειδών από την ιχθυοπανίδα και την ορνιθοπανίδα, καθώς και πολλά αμφίβια. Είναι σπουδαία πηγή ζωής για την πόλη και η αλιευτική της εκμετάλλευση έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Επιπλέον, αποτελεί κέντρο διεξαγωγής διεθνών αθλητικών διοργανώσεων, όπως σκι, κωπηλασία, καγιάκ-κανό κ.α. Ολόκληρη η επιφάνεια της λίμνης έχει

παγώσει κάποιες φορές τα τελευταία χρόνια και πολλοί τολμηροί έσπευσαν να κάνουν πάνω της τη βόλτα τους ή ποδήλατο αψηφώντας τους κινδύνους.

Το Νησάκι είναι ένας γραφικότατος οικισμός που συγκροτείται από εκατό περίπου οικογένειες. Κάνοντας το γύρο του νησιού, θα δείτε τα απλά παραδοσιακά σπίτια με τους πανέμορφους κήπους, τα στενά πλακόστρωτα

σοκάκια και τα διάφορα καταστήματα με εκθέματα της γιαννιώτικης παραδοσιακής λαϊκής τέχνης.

Κάθε γωνιά του νησιού είναι πλημμυρισμένη από πεύκα, πλατάνια και κυπαρίσσια, ενώ ιδιαίτερα αξιόλογα είναι και τα επτά μοναστήρια που υπάρχουν εκεί και ανέδειξαν στο παρελθόν το μέρος σε ένα σπουδαίο χώρο μοναχισμού.

Θα δοκιμάσετε τους λαχταριστούς ασυνήθιστους τοπικούς μεζέδες, όπως είναι τα βατραχοπόδαρα και τα χέλια και θα θαυμάσετε τα διάσημα ασημένια κοσμήματα και τα σκαλιστά αντικείμενα των Γιαννιωτών τεχνιτών.

Στο Νησάκι βρίσκεται το Μουσείο Αλή Πασά, το μέρος όπου θανατώθηκε ο θρυλικός Αλής.

Θα δείτε τον οντά του Πασά και τις τρύπες στο Πάτωμα από τις σφαίρες που τον σκότωσαν, τοπικές ενδυμασίες και έγγραφα της εποχής καθώς και προσωπικά αντικείμενα του Αλή Πασά και της κυρά-Φροσύνης.

Ώρες λειτουργίας: 08:00 έως 23:00 την καλοκαιρινή περίοδο και 11:00 έως 18:00 την χειμερινή.

Στο Νησάκι μπορείτε να πάτε με καραβάκια,που ξεκινούν από το Μώλο στα Γιάννενα κάθε μισή ώρα τους θερινούς μήνες από τις 08:00 ως τις 24:00 και κάθε μία ώρα τους χειμερινούς μήνες από τις 08:00 ως τις 22:00. Η διαδρομή διαρκεί δέκα λεπτά

Διαφήμιση