Αρχική Ειδήσεις Η καλή χοληστερόλη σύμμαχος της μνήμης

Η καλή χοληστερόλη σύμμαχος της μνήμης

0
Διαφήμιση

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε University College του Λονδίνου η καλή χοληστερόλη μπορεί να ενεργοποιήσει τη μνήμη μας και να βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τυχόν εμφάνιση κάποιας μορφής άνοιας.

Στη μελέτη συμμετείχαν μεσήλικες, τους οποίους οι επιστήμονες εξέτασαν για να διαπιστώσουν κατά πόσο η καλή χοληστερόλη HDL στο αίμα τους συνδέεται με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη τους. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων κατά την έναρξη της έρευνας ήταν 55 ετών.

Οι εθελοντές κλήθηκαν να ακούσουν 20 λέξεις και στη συνέχεια να γράψουν όσες περισσότερες αποτύπωσαν στο μυαλό τους. Οι ειδικοί έκαναν το ίδιο τεστ στα ίδια άτομα και 5 χρόνια αργότερα, ενώ συγχρόνως μετρούσαν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης στο αίμα τους.

Διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες δεν είχαν αξιόλογες αλλαγές στα επίπεδα της HDL χοληστερόλης μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τεστ μνήμης που έγιναν με πέντε χρόνια διαφορά.

Στη διάρκεια της έρευνας μετρήθηκαν επίσης στο αίμα των εθελοντών η ολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης για τους επιστήμονες θεωρούνταν κάτω από 40 mg/dl και υψηλά πάνω από 60 mg/dl.

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες στο πρώτο τεστ μνήμης που έγινε στο ξεκίνημα της μελέτης τα άτομα που είχαν υψηλά επίπεδα HDL, είχαν κατά μέσο όρο 27% καλύτερο σκορ μνήμης συγκριτικά με όσους δεν είχαν υψηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης.

Πέντε χρόνια μετά, στο δεύτερο τεστ μνήμης παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν χαμηλή καλή χοληστερόλη είχαν κατά μέσο όρο 53% χαμηλότερο σκορ μνήμης συγκριτικά με αυτούς που εξακολουθούσαν να έχουν υψηλά επίπεδα HDL. Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, όσο περνούν τα χρόνια φαίνεται καθαρά ότι επιδεινώνεται η μνήμη στα άτομα με χαμηλή καλή χοληστερόλη αίματος.

Επιπροσθέτως παρατήρησαν ότι τα επίπεδα αίματος σε ολική χοληστερόλη και τριγλυκερίδια δεν είχαν κάποια σχέση με τη μνήμη, ενώ και η λήψη θεραπευτικής αγωγής με στατίνες για τη μείωση της κακής χοληστερόλης LDL δεν επηρέαζε την απώλεια μνήμης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η καλή χοληστερόλη βοηθά στο να διατηρούμε την καλή μας μνήμη για πολλά χρόνια αποφεύγοντας οποιαδήποτε μορφή άνοιας.

Διαφήμιση