Αρχική Ειδήσεις «Ευρωπαϊκή νύχτα χωρίς ατυχήματα»..Τα αποτελέσματα των αλκοτέστ

«Ευρωπαϊκή νύχτα χωρίς ατυχήματα»..Τα αποτελέσματα των αλκοτέστ

0
Διαφήμιση

Με ιδιαίτερη επιτυχία και απήχηση από τους πολίτες διοργάνωσε και εφέτος το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», την εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα», το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Η δράση αυτή διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο για 9^η συνεχή χρονιά, ταυτόχρονα με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζοντας στους νέους ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε 30 χώρους διασκέδασης σε 24 πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Πάτρα, Μέγαρα, Κόρινθος, Λουτράκι, Χίος, Αμύνταιο, Πύργος, Φλώρινα, Λάρισα, Λαμία, Σέρρες, Ναύπλιο, Άργος, Αμαλιάδα, Ορεστιάδα, Καλαμάτα, Κομοτηνή, Τρίκαλα, Ναύπακτος, Άμφισσα, Κέρκυρα) και το μήνυμα της βραδιάς ήταν:

«Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας». Περίπου 400 εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. και στις 24 πόλεις κινητοποιήθηκαν για να ευαισθητοποιήσουν τους νέους που οδηγούν και να τους παροτρύνουν να μην καταναλώσουν αλκοόλ στην περίπτωση *που θα αναλάμβαναν το ρόλο του «οδηγού της παρέας τους».

Η εκδήλωση διήρκησε από τις 22:00 του Σαββάτου 17 Οκτωβρίου έως τις 06:00 της Κυριακής ξημερώματα.  Περίπου 2.500 νέοι συμμετείχαν στη δράση και συμφώνησαν να φορέσουν το αναγνωριστικό βραχιολάκι, σημάδι της δέσμευσής τους να μην πιουν.

Το 30% ήταν γυναίκες, ενώ η πλειοψηφία άνδρες, και το ηλικιακό φάσμα μεταξύ 20 – 45 ετών. Το 73% από αυτούς προέβη σε φιλικό αλκοτέστ (πραγματοποιήθηκαν περίπου 1.500 λήψεις), ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γεγονός, καθώς το ποσοστό αυτό κατά την περσινή δράση ήταν 56%, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την αποτελεσματικότητα της ενημέρωσης των πολιτών από τη μεριά του Ινστιτούτου.

Από αυτούς, το 77% κράτησαν την υπόσχεσή τους να μείνουν κάτω από το νόμιμο όριο του 0.25 (0.10 για τους επαγγελματίες, τους νέους οδηγούς και τους δικυκλιστές) που ορίζει ο ΚΟΚ, δηλαδή 1 στους 5.

Όπως ενημερώθηκε το Ινστιτούτο από το συνεργαζόμενο φορέα Responsible Young Drivers, που υλοποιεί την ενέργεια στο Βέλγιο από το 1995, τα φετινά αποτελέσματα στη χώρα τους, ήταν τα καλύτερα που έχουν σημειωθεί, με το ποσοστό των οδηγών που κράτησαν την υπόσχεσή τους και δεν ήπιαν να ανέρχεται στο 90%.

Οι πόλεις που σημείωσαν την πιο αυξημένη κατανάλωση σε αλκοόλ ήταν οι: Πάτρα, Χαλκίδα, Θεσσαλονίκη, Ορεστιάδα, Μέγαρα, και Κέρκυρα. Αντίθετα, τις πιο ασφαλείς επιδόσεις κατέγραψαν οι: Σέρρες, Αθήνα, Καλαμάτα, Αμαλιάδα, Άμφισσα και Κόρινθος.

Αξίζει όμως να σημειωθεί πως το Ινστιτούτο διαπιστώνει την υιοθέτηση όλο και πιο υγιών και ασφαλών συμπεριφορών από τους συμπολίτες μας, οι οποίοι είτε επιλέγουν να μην παίρνουν το όχημά τους στην έξοδό τους για διασκέδαση, είτε προτιμούν να παραμένουν σε ασφαλή για όλους όρια πριν οδηγήσουν.

Ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με το World Health Organization (WHO), τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 15 – 29 ετών, δεύτερη για ηλικίες 5 – 14 και τρίτη για ηλικίες 30 – 44 ετών.

Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ETSC (European Transport Safety Council) τα τροχαία δυστυχήματα που σχετίζονται με κατανάλωση αλκοόλ είναι η κύρια αιτία θανάτου στην ηλικιακή ομάδα 16 – 25 ετών.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ κατοίκηση κοντά σε χωματερές συνδέεται με τις γενετικές ανωμαλίες
Επόμενο άρθροΣυνάντηση μελών της HELMEPA με την Αμερικανική Ακτοφυλακή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ