Αρχική Ειδήσεις Επικίνδυνη η υπερχρήση κορτιζονούχων κολλυρίων στα μάτια

Επικίνδυνη η υπερχρήση κορτιζονούχων κολλυρίων στα μάτια

0
Διαφήμιση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου, η Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία, παρουσίασε φλέγοντα θέματα για την υγεία των οφθαλμών, καθώς και νεότερα δεδομένα για τις οφθαλμολογικές παθήσεις, τις αιτίες απώλειας όρασης και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Η δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης παγκοσμίως αποδίδεται στο γλαύκωμα το οποίο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ευθύνεται για το 12,3% των συνολικών τυφλώσεων.

8,4 εκατομμύρια έχουν ήδη τυφλωθεί και οι τυφλοί αναμένεται να φτάσουν τα 11,2 εκατομμύρια μέχρι το 2020. Περίπου 67 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με γλαύκωμα, και δυστυχώς, οι μισοί πάσχοντες δεν γνωρίζουν ότι νοσούν.

Με άλλα λόγια, περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι – που είναι τρεις φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας – χάνουν σταδιακά την όρασή τους χωρίς προειδοποίηση. Σήμερα, υπάρχουν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι είναι τυφλοί εξαιτίας της νόσου.

Υπολογίζεται ότι καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, 80 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως θα προσβληθούν από γλαύκωμα το 2020.

Όπως αναφέρει ο Επιμελητής στην Πανεπιστημιακή Οφθ/κη Κλινική ΠΓΝΑ Γ. Γεννηματάς Ανδρέας Διαγουρτάς, με την πάροδο της ηλικίας αυξάνει κατά 2% η εμφάνιση γλαυκώματος.

Στην Ελλάδα 200 – 250.000 άτομα πάσχουν από γλαύκωμα και οι μισοί εξ αυτών δεν έχουν διαγνωστεί, χάνοντας έτσι σιγά-σιγά, αλλά οριστικά την όρασή τους.

Παράλληλα, τουλάχιστον 40 χιλιάδες άτομα θα εμφανίσουν γλαύκωμα μέσα στην επόμενη πενταετία. 1 στους 5 έλληνες, ποσοστό δηλαδή 19%, δεν έχει επισκεφθεί ποτέ οφθαλμίατρο ενώ 2 στους 5 έλληνες, ποσοστό 42%, δεν έχουν μετρήσει ποτέ την πίεση των ματιών τους.

Ωστόσο, αυτό που έχει κάνει όμως εντύπωση στους θεράποντες ιατρούς είναι η πρόκληση του γλαυκώματος στο γενικό πληθυσμό. Δυστυχώς παρατηρείται ότι πολλοί εκ των ασθενών έχουν κάνει στο παρελθόν μεγάλη χρήση κορτιζονούχων κολλυρίων.

Όπως σημειώνει ο γιατρός, πολλοί επισκέπτονται το φαρμακείο και παίρνουν κολλύριο για να αντιμετωπίσουν για παράδειγμα ένα χαλάζιο στο μάτι και κάνει υπερχρήση ρίχνοντας για μήνες κολλύριο με κορτιζόνη στο μάτι του.

Παρατηρήθηκε ότι η χρήση τουλάχιστον 2-3 μηνών ενός τέτοιου κολλύριου μπορεί να επιφέρει γλαύκωμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το γλαύκωμα η θεραπευτικές αγωγές είναι πλέον πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς από το παρελθόν. Υπάρχουν 5 κατηγορίες ουσιών και πληθώρα σκευασμάτων νέας γενιάς με ή χωρίς συντηρητικά ή χωρίς b-blocker.

Μελέτες συνδέουν το γλαύκωμα με το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ

Όπως αναφέρει ο κ. Διαγουρτάς, μια νέα φινλανδική μελέτη εξέτασε την οπτική αναπηρία που οφείλεται στο γλαύκωμα. Οι επιστήμονες μελέτησαν το ποσοστό τύφλωσης σε γλαυκωματικούς ασθενείς καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Μεταξύ των ασθενών με διαγνωσμένο γλαύκωμα διαπιστώθηκε ότι το 15% ήταν τυφλοί και από τα δύο μάτια στην τελευταία επίσκεψή τους στο γιατρό ενώ, το 26% ήταν τυφλοί από το ένα μάτι.

Σύμφωνα με τις μελέτες οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον έχουν υψηλά ποσοστά γλαυκώματος καθώς, όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, οι ασθένειες αυτές έχουν το ίδιο νευροεκφυλιστικό υπόβαθρο.

Νέα συσκευή υπό κλινική μελέτη

Όπως ανέφερε ο κ. Διαγουρτάς, η χειρουργική δεν έχει να επιδείξει νεότερα στην αντιμετώπιση του γλαυκώματος. Ωστόσο, Ελβετοί επιστήμονες δοκίμασαν μια νέα μέθοδο με ενδοφακούς.

Πρόκειται για ένα τσιπάκι που καταγράφει όπως ένα holder την πίεση των ματιών καθώς και τις διακυμάνσεις του για όλο το 24ωρο.

Η μέθοδος είναι σε κλινική μελέτη στην Ελβετία όπου σε κάποιες κλινικές τη χρησιμοποιούν ήδη και αναμένεται η έγκρισή της για ευρύτερη χρήση.

Διαφήμιση