Αρχική Ειδήσεις Απεξάρτηση από λιγνίτη, πετρέλαιο και εισαγόμενη ενέργεια έως το 2030, λέει ο...

Απεξάρτηση από λιγνίτη, πετρέλαιο και εισαγόμενη ενέργεια έως το 2030, λέει ο Γ. Τσιρώνης

0
Διαφήμιση

Την απεξάρτηση από το λιγνίτη, το πετρέλαιο και την εισαγόμενη ενέργεια επιδιώκει ο ενεργειακός σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρώνη.

Ειδικά για το λιγνίτη, ο κ. Τσιρώνης είπε ότι είναι άκαιρο τεθεί ο στόχος της άμεσης απεξάρτησης, αλλά θα πρέπει να μπει από τώρα στην ατζέντα με ορίζοντα το 2020-2030. Για τη μείωση των εισαγωγών, παρατήρησε πως είναι παράδοξο το ότι πραγματοποιούνται ενώ η Ελλάδα διαθέτει διπλάσια εγκατεστημένη ισχύ από την απαιτούμενη για την κάλυψη των αναγκών – ενώ για την εξάρτηση από το πετρέλαιο σημείωσε ότι η Ελλάδα δαπανά πάνω από 1490 βαρέλια ημερησίως ανά μονάδα ΑΕΠ, έναντι 900 της Νορβηγίας.

Από το βήμα ενεργειακού συνεδρίου, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, εξέφρασε την αντίθεσή του στην μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 50% στην ενεργειακή αγορά μέχρι το 2020, (όπως προβλέπεται στη συμφωνία με τους δανειστές), εάν δεν υπάρξουν αντίρροπα μέτρα και έσοδα για τη ΔΕΗ.

 Ο κ. Μανιάτης, άσκησε επίσης κριτική στις προγραμματικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Π. Σκουρλέτη, για την απουσία αναφορών στις έρευνες υδρογονανθράκων, στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και στην τοποθέτηση «έξυπνων μετρητών».

Διαφήμιση