Αρχική Ειδήσεις Ζημιές λόγω προσφυγικού καταγράφουν οι ξενοδόχοι της Λέσβου

Ζημιές λόγω προσφυγικού καταγράφουν οι ξενοδόχοι της Λέσβου

0
Διαφήμιση

Πτώση σε έσοδα και διανυκτερεύσεις, ολοκλήρωση της εφετινής θερινής σαιζόν πριν την … ώρα της, μείωση στις πληρότητες των αεροπλάνων και ακυρώσεις πτήσεων είναι μερικές μόνο από τις επιπτώσεις που βιώνουν οι ξενοδόχοι των νησιών λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών.

Τις απώλειες καταγράφει η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, προτείνοντας και μία σειρά από μέτρα προκειμένου να αντιμετωπισθεί η έκτακτη κατάσταση, δεδομένου ότι για εφέτος η πτώση και διανυκτερεύσεις και ξενοδοχειακά καταλύματα φαίνεται ότι αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 30%.

Σε επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας-Ναυτιλίας-Τουρισμού και την πρόεδρο του ΕΟΤ οι ξενοδόχοι της Λέσβου προτείνουν, τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος συντελεστών ΦΠΑ, για μια ακόμα 5ετία, καθώς επίσης και τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, υπέρ τρίτων επιβαρύνσεων, προστίμων, χαρατσιών, συγγενικών δικαιωμάτων κλπ, κατά 50% για το ίδιο διάστημα.

Επιπλέον, ζητούν οριστική εξαίρεση τουριστικών, ακριτικών, νησιωτικών (ιδιαίτερα των πολύ μικρών / μικρών) επιχειρήσεων από την καταβολή ΕΝΦΙΑ ή άλλου αντίστοιχου χαρατσιού, στοχευμένη προβολή όλο το χρόνο, με ιδιαίτερη ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Καθώς επίσης και εφαρμογή Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, με άμεση δρομολόγηση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, ΕΣΠΑ και άλλων Κοινοτικών Πρωτοβουλιών / Προγραμμάτων με ιδιαίτερα κίνητρα ενίσχυσης ρευστότητας, επιχορηγήσεων, διευκολύνσεων, ελαφρύνσεων, απλούστευσης αδειοδοτήσεων / γραφειοκρατικών διαδικασιών κλπ, για τη Λέσβο και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου γενικότερα.

Οι επιπτώσεις

Ως προς τον αντίκτυπο που έχει μέχρι σήμερα η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί στο νησί, η Ενωση Ξενοδόχων της Λέσβου έχουν καταγράψει σε συνεργασία με τους τοπικούς αντιπροσώπους των tour operators τα εξής:

– Η ολλανδική SUNDIO είχε προγραμματισμένη 3η πτήση (εβδομαδιαίως) από 3.7.2015 έως το τέλος της σεζόν, την οποία και δεν πραγματοποίησε.

Οσον αφορά στις δυο άλλες πτήσεις της, που τις μοιράζεται με το Ηράκλειο Κρήτης, σταματούν στις 15 Οκτωβρίου αντί στις 29 Οκτωβρίου, με ενδεχόμενο να σταματήσει και νωρίτερα, λόγω χαμηλών πληροτήτων, ενώ όλα τα ενδεχομένα είναι ανοικτά για το 2016.

Διαβάστε επίσης:  Athens - The city is the museum: Ψηφιακή «βόλτα» στα σοκάκια της Αθήνας

– Η Corendon έχει προγραμματίσει από την Ολλανδία τρείς πτήσεις (εβδομαδιαίως) για όλη τη σεζόν του 2015, τις οποίες όμως τελικά απ’ τον Αύγουστο 2015 μοιράζει (και τις 3) με άλλους προορισμούς Ελλάδας και Τουρκίας. Το 2016 μιλά για δύο πτήσεις την εβδομάδα κι άγνωστο αν θα μοιρασθούν κι αυτές μ ‘άλλους προορισμούς.

– Η Χάρτα της Transavia που χρησιμοποιούν όλοι οι Ολλανδοί Tour Operators (συμπληρωματικά με τις δικές τους) σταματά στις 3 Οκτωβρίου αντί στις 29 Οκτωβρίου.

– Η Αγγλική Thomas Cook πετά από το τέλος Αυγούστου του 2015 με χαμηλή πληρότητα.

– Ο Tour Operator Ving Σουηδίας λόγω χαμηλής πληρότητας μειώνει το 212θέσιο αεροπλάνο σε 140 θέσεων.

– Η SPIES Δανίας (επίσης) μειώνει από αεροπλάνο 212 θέσεων σε 189 θέσεων το 2016.

– Ο Tour Operator BRAVA SUNTOURS Δανίας έφερνε 2 αεροπλάνα (εβδομαδιαίως) και λόγω χαμηλής πληρότητας απ ‘τα μέσα Αυγούστου 2015 και μετά, τα μειώνει σ’ ένα αεροπλάνο από 09/11/2015. Για Το 2016 θα μείνει μόνο το ένα, εκτός κι αν … χαθεί κι αυτό!

-Η δανέζικη Århus λόγω χαμηλών πληροτήτων πιέζεται αφόρητα να σταματήσει.

– Η Φιλανδία με το ζόρι έβγαλε τη φετινή σεζόν και το 2016 η περίοδος αφίξεων αφίξεις Φιλανδών μείωνεται κατά δυο εβδομάδες (μια στην αρχή και μια στο τέλος της περιόδου).

– Η Τσεχία ακυρώνει το αεροπλάνο του 2016 και πάνε έτσι στράφι όλες μας οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

– Η Σλοβενία έρχεται μ ‘ένα αεροπλάνο και με 3 Tour Operators των οποίων οι 2 σταμάτησαν 4 εβδομάδες νωρίτερα, δηλαδή στις 28 Αυγούστου του 2015. Το 2016 «παίζεται».

Σε πολλά από τα προαναφερθέντα αεροπλάνα πετούν αρκετοί μικροί και «ποιοτικοί» Tour Operators, οι οποίοι και βρίσκονται σ’ αναμονή για το 2016, μη γνωρίζοντας τι θα γίνει, ενώ την ίδια στιγμή, μεγάλος τουρ οπερέιτορ αντιμετωπίζει σοβαρά το ενδεχόμενο διακοπής της συνεργασίας του με τη Λέσβο.

Αρκετές εποχικές μονάδες κλείνουν νωρίτερα 30-45 ημέρες κι άλλες ετήσιας λειτουργίας κλείνουν τμήματά τους και συρρικνώνουν δραστηριότητες.

Διαβάστε επίσης:  Athens - The city is the museum: Ψηφιακή «βόλτα» στα σοκάκια της Αθήνας

Οσον αφορά στα κρουαζιερόπλοια, λόγω της κακής εικόνας στο λιμάνι, μέχρι στιγμής ακυρώθηκαν πέντε προσεγγίσεις και προβλέπεται επίσης ακύρωση άλλων 2-3 προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, συνολικού δυναμικού 6.000 επισκεπτών (με μέση κατά κεφαλή δαπάνη 60 ευρώ). Τα ίδια ισχύουν και για συνέδρια, εκδηλώσεις κλπ.

Η αύξηση των επισκεπτών με πτήσεις τσάρτερ το 2014 σε σχέση με το 2013 στη Λέσβο, ήταν 36% και αναμένονταν και φέτος ανάλογα ποσοστά, που όμως περιορίστηκαν γύρω στο 6% σε σχέση με πέρυσι, ενώ για τον Αύγουστο του 2015 υπήρξε μείωση -3,5%.

 

Πηγή: newmoney

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΥπεύθυνη για 3,3 εκατ. πρόωρους θανάτους ετησίως η ατμοσφαιρική ρύπανση
Επόμενο άρθροΕκατομμύρια παιδιά στη Συρία στερούνται την εκπαίδευση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ