Αρχική Ειδήσεις UNICEF: Η κρίση των παιδιών-προσφύγων θα σταματήσει μόνο με παρέμβαση στη Συρία

UNICEF: Η κρίση των παιδιών-προσφύγων θα σταματήσει μόνο με παρέμβαση στη Συρία

0
Διαφήμιση

Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη μόνο θα επιδεινώνεται, εάν δεν καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για να τερματιστεί η παρατεταμένη σύγκρουση στη Συρία και δεν αντιμετωπιστούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες των εκατομμυρίων που πλήττονται από τη βία, ανακοίνωσε  η UNICEF.

«Κάθε Σύρος με τον οποίο μίλησα μου είπε ότι θα είχε μείνει στη δική του χώρα αν μπορούσε να αισθανθεί ασφαλής, να ζήσει ειρηνικά και να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια», δήλωσε ο Peter Salama, Περιφερειακός Διευθυντής της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Διακινδυνεύουν τη ζωή τους και τις ζωές των παιδιών τους για να διαφύγουν προς την Ευρώπη, διότι δεν έχουν άλλη επιλογή και δεν βλέπουν κανένα μέλλον για τους ίδιους ή για τα παιδιά τους.»

Η σύγκρουση στη Συρία έχει αφήσει περίπου 16 εκατομμύρια ανθρώπους – σχεδόν οι μισοί από αυτούς παιδιά – σε ανάγκη σωτήριας βοήθειας και προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της βασικής υγειονομικής περίθαλψης, της παροχής ασφαλούς νερού και υγιεινής και της εκπαίδευσης.

Η UNICEF αναφέρει ότι περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται τώρα εκτός σχολείου στο εσωτερικό της Συρίας, ενώ έως και 5 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε πόλεις και κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα έχουν υποστεί τις συνέπειες της μακράς και μερικές φορές σκόπιμης διακοπής της παροχής νερού τους τελευταίους μήνες.

Σε ολόκληρη τη Συρία, περισσότερα από τα μισά από τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν μόνο εν μέρει ή είναι πλήρως εκτός λειτουργίας σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια Σύροι – οι μισοί από αυτούς παιδιά – έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση σχεδόν πριν από 5 χρόνια.

Τα τελευταία στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν ότι η μεγαλύτερη ομάδα προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη το 2015 είναι από τη Συρία – αλλά καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών εκείνων που κάνουν αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια προς και σε ολόκληρη την Ευρώπη, σημαντική στήριξη εξακολουθεί να απαιτείται στις χώρες που γειτνιάζουν με τη Συρία.

Η Τουρκία και μόνο έχει γίνει το σπίτι για περίπου 2 εκατομμύρια Σύρους υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας, περισσότερο από τριπλάσιοι από τις αρχές του 2014 και ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων από τη Συρία σε οποιαδήποτε χώρα.

Στο Λίβανο, μια χώρα 4,8 εκατομμυρίων κατοίκων, φιλοξενούνται 1,1 εκατομμύρια Σύροι ενώ η Ιορδανία φιλοξενεί σχεδόν 630.000 καταγεγραμμένους πρόσφυγες.

Παρά τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν πληγεί από τη σύγκρουση, η χρηματοδότηση για ανθρωπιστική βοήθεια δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες – η έκκληση της UNICEF για το 2015 για τα προγράμματα στη Συρία και τις γύρω χώρες, συνολικού ύψους 903 εκατομμυρίων δολαρίων, είναι λιγότερο από το μισό χρηματοδοτημένη.

Όποιος επιθυμεί να συνεισφέρει στα προγράμματα της UNICEF Ελλάδος για τα παιδιά πρόσφυγες της Συρίας μπορεί να το κάνει στο http://bit.ly/unicefgr-Syria

Διαφήμιση