Αρχική Ειδήσεις Το αυγό στο τραπέζι μας… Φίλος ή εχθρός μας;

Το αυγό στο τραπέζι μας… Φίλος ή εχθρός μας;

0
Διαφήμιση

της Maria de los Milagros Velez

    Σύμφωνα με το λεξικό ισπανικής γλώσσας της Βασιλικής Ακαδημίας της Ισπανίας το αυγό είναι ένα «στρογγυλεμένο σώμα, ποικίλου μεγέθους και σκληρότητας, το οποίο παράγουν τα θηλυκά πτηνά ή άλλα είδη ζώων και περιέχει το φύτρο του εμβρύου και τις ουσίες που προορίζονται για διατροφή του κατά τη διάρκεια της επώασης».

Το αυγό έχει μια σύνθετη δομή που προέρχεται από την αναπαραγωγική του λειτουργία. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι προορίζεται για να στεγάσει και να θρέψει τις 21 μέρες που διαρκεί η επώαση το έμβρυο ώστε να αναπτυχθεί εντός της κότας και να οδηγήσει στο …κοτοπουλάκι.

Τα αυγά που συναντάμε στο εμπόριο δεν έχουν γονιμοποιηθεί, άρα δεν εμπεριέχουν έμβρυο, περιέχουν τον κρόκο που προστατεύεται από το ασπράδι και τον φλοιό.

Τα φρέσκα αυγά που αγοράζουμε από πωλητές στο ύπαιθρο ή σε λαϊκές αγορές, κάποιες φορές δεν έχουν υποστεί διαδικασίες καθαρισμού και συντήρησης, γι’ αυτό και πρέπει να τα διαχειριζόμαστε σωστά για να διατηρήσουν τις οργανοληπτικές τους ιδιότητες (υφή, χρώμα, οσμή και γεύση) και την αρχική τους ποιότητα, αλλά και για να αποφύγουμε ανεπιθύμητες μολύνσεις.    

Ενα αυγό περίπου 60 γραμμαρίων προς βρώση περιέχει 85 θερμίδες, δηλαδή το 4% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης για έναν ενήλικα, ο οποίος χρειάζεται ημερησίως περίπου 2.000 θερμίδες. Με αυτή τη μικρή συνεισφορά ενέργειας, περιέχει το 7% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, με μια εξαιρετική παροχή βασικών αμινοξέων ειδικότερα λυσίνη, μεθειονίνη, θρεονίνη, λευκίνη και ισολευκίνη.

Επίσης, προσφέρει μια ευρεία ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες Α, D, Κ, Β2, Β12, φολικό οξύ και μέταλλα όπως σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο, ιώδιο και ψευδάργυρο.

Το αυγό είναι μια τροφή μετρίως λιπαρή (10%) και μόνο τα άπαχα μέρη του κρέατος και των ψαριών έχουν χαμηλότερες τιμές. Επιπλέον, η σύνθεση του λίπους του αυγού είναι κυρίως ακόρεστα λιπαρά, έτσι η σχέση ακόρεστα προς κορεσμένα λιπαρά οξέα του αυγού είναι καλύτερη από ό,τι στο λιπαρό κρέας, παρόμοια με το κοτόπουλο, και υποσκελίζεται μόνο από τα ψάρια. Θυμίζουμε εδώ ότι τα ακόρεστα λίπη είναι επίσης γνωστά ως «καλά λιπαρά», επειδή βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.

Σημειωτέον, η λιπιδική σύνθεση του αυγού μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί μέσω της ζωοτροφής που δίνεται στις κότες και έτσι έχουμε στην αγορά αυγά με ενισχυμένα τα «καλά λιπαρά» Ωμέγα 3. Ακόμα κι έτσι, είναι προτιμότερα τα αυγά από κότες με μια φυσική διατροφή με βάση τα σιτηρά.

                                                                Τροφή σημαντικής θρεπτικής αξίας

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά κάνουν το αυγό μια τροφή σημαντικής θρεπτικής αξίας: πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και με πολύ λίγες θερμίδες. Διόλου τυχαία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χρησιμοποιεί το αυγό ως σημείο αναφοράς με βάση το οποίο συγκρίνει την ποιότητα της πρωτεΐνης όλων των τροφίμων.

 Η υψηλή περιεκτικότητα του αυγού σε χοληστερόλη (400 mg / 100 g), τριπλάσια ή ή τετραπλάσια από ό,τι στο κρέας και τα ψάρια, υπήρξε ένας αρνητικός παράγοντας που περιόρισε σημαντικά τη σύσταση για κατανάλωση αυγών κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Το αυγό αντιμετωπίστηκε ως τροφή που αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, δηλαδή ότι η κατανάλωση αυγών θα μπορούσε να προκαλέσει ασθένειες όπως η αρτηριοσκλήρωση και η καρδιακή προσβολή.

Ωστόσο, μελέτες με σοβαρές επιδημιολογικές αναλύσεις έχουν επιβεβαιώσει ότι μια σημαντική μείωση στην κατανάλωση αυγών σε υγιή άτομα δεν έχει καμία επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα του αίματος.

                                                                                   «Λειτουργικό τρόφιμο»

Ο πιθανός ρόλος του αυγού ως «λειτουργικό τρόφιμο» (functional foods ή nutraceuticals, τρόφιμα της καθημερινής μας διατροφής, μη γενετικά τροποποιημένα ή εμπλουτισμένα, τα οποία έχουν σύμφωνα με μελέτες και επίσημα επιστημονικά ευρήματα, συγκεκριμένες ευεργετικές επιδράσεις σε μία ή περισσότερες παραμέτρους υγείας) θα πρέπει να εξηγείται από την παρουσία σ ‘αυτό ορισμένων ενώσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως φυσιολογικά ενεργές και έχουν δυνητικά ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό.

Μεταξύ αυτών των συστατικών είναι: Οι καροτίνες και η βιταμίνη Ε, ως  αντιοξειδωτικά.  Η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που προωθούν τη διατήρηση της όρασης. Τα λιπαρά οξέα  Ωμέγα 3 (EPA / DHA) που μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Και η χολίνη, η οποία ευνοεί τη διατήρηση και τη βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ορισμένοι άνθρωποι παρουσιάζουν συμπτώματα αλλεργίας ή δυσανεξίας στα αυγά. Αυτή η αντι-διατροφική αντίδραση οφείλεται σε πρωτεΐνες του αυγού όπως η αβιδίνη η οποία μπορεί να είναι υπεύθυνη για δερματίτιδα, και άλλες.

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχουν αξιόπιστα πειραματικά δεδομένα που να οδηγούν σε περιορισμό της κατανάλωσης αυγών στερώντας από τον πληθυσμό ένα τρόφιμο  υψηλής θρεπτικής αξίας σε πολύ χαμηλό κόστος.

Είναι απαραίτητο, ωστόσο, να κάνουμε  συνετή χρήση των αυγών γαστρονομικά και να παίρνουμε όλες τις κατάλληλες προφυλάξεις προς αποφυγή βακτηριακής μόλυνσης και δηλητηρίασης π.χ. από σαλμονέλα. Το εν λόγω βακτήριο δεν είναι μέσα στο αυγό, μπορεί όμως να έχει μολυνθεί το κέλυφος, έτσι πρέπει να επιμένουμε για τις προφυλάξεις στην προετοιμασία του ως τροφή.

Σε αυτή τη βάση, και εκτός αν υπάρχει ειδική αντένδειξη, συνιστάται να τρώμε ένα αυγό την ημέρα, κατά προτίμηση όχι υπερβολικά βρασμένο, και ει δυνατόν το πρωί. Το αυγό είναι φίλος μας και να  βοηθά να επιτύχουμε μια υγιεινή διατροφή, αλλά, όπως συμβαίνει με όλα σχεδόν τα τρόφιμα, είναι στο χέρι μας να μη γίνει εχθρός μας.

Η υγεία μας είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό μας στοιχείο, και πρέπει να μαθαίνουμε να την φροντίζουμε.

 

   H Maria de los Milagros Velez είναι επιστημονικός συνεργάτης του www.ecozen.gr, Νεφρολόγος, ειδικευμένη σε θέματα φυτοθεραπείας, διατροφής και τροφίμων. Διευθύντρια της κλινικής “Salut Verda” () στην πόλη Ντένια, στην περιφέρεια της Βαλένθια, Ισπανία.


 

Διαφήμιση