Την εκτίμηση ότι η ξηρασία που έπληξε τη Συρία την τελευταία δεκαετία και είχε ως συνέπεια τη μετακίνηση πληθυσμών, αποτέλεσε έναν από τους λόγους που η χώρα οδηγήθηκε σε πόλεμο κάνει η διδάκτωρ νομικής Δήμητρα Μάνου στο πλαίσιο διήμερης συνάντηση εργασίας για την κλιματική δικαιοσύνη και την περιβαλλοντική μετανάστευση.
Η συνάντηση άρχισε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, διοργανώνεται από το Εργαστήριο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και την Έδρα Στρατηγικών Σπουδών ΓΕΕΘΑ «Θουκυδίδης» και εντάσσεται στο πλαίσιο της 4ετούς δράσης COST Action IS1101 «Climate change-induced migration: Knowledge, law and policy, and theory».
Αντικείμενα της συνάντησης εργασίας αποτελούν η μετανάστευση ή και επανατοποθέτηση πληθυσμών λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τα ζητήματα αυτά, σύμφωνα με τους διοργανωτές, χρήζουν συστηματικής μελέτης από τις επιστημονικές κοινότητες αλλά και ανάδειξης στο δημόσιο διάλογο, ιδιαίτερα λόγω του τελευταίου κύματος προσφύγων, το οποίο λαμβάνει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης.
“Λόγω της ξηρασίας που ξεκίνησε από το 2001, πολλοί Σύροι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στα αστικά κέντρα με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού που είχε ως συνέπεια και την άνοδο των δεικτών ανεργίας.
Άρχισαν να ασκούνται πιέσεις στο καθεστώς Ασαντ, με φωνές διαμαρτυρίας και η Αραβική άνοιξη έγινε τελικά το φιτίλι, όχι όμως η αιτία, των πολιτικών εξελίξεων” εξηγεί η κ. Μάνου, τονίζοντας ότι η Συρία είναι ένα παράδειγμα για το πού μπορεί να οδηγήσει η κλιματική αλλαγή.
“Οπως και στην Ερυθραία, οι πρόσφυγες δημιουργήθηκαν, όχι μόνο λόγω της πολιτικής αστάθειας αλλά και της ξηρασίας. Αλλωστε, την τελευταία 30ετία, οι ανθρωπιστικές κρίσεις και οι πολεμικές συγκρούσεις σε χώρες της Αφρικής, συνδέονται με ζητήματα που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή” συμπληρώνει ο καθηγητής και κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης.
“Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά το περιβάλλον το έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας και εφόσον συνεχισθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα έρθουμε αντιμέτωποι με τέτοια ζητήματα” τόνισε.
Στην ανάγκη αναθεώρησης της νομοθεσίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες αναφέρθηκε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο της συνάντησης εργασίας, η καθηγήτρια στη Σχολή νομικών και οικονομικών επιστημών και διοίκησης στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, Ανια Μιρ (Anja Mihr).
“Επειδή οι άνθρωποι πάντα μετακινούνταν, απαιτείται αναθεώρηση των διεθνών συνθηκών για το στάτους των ανθρώπων που εξαναγκάζονται σε μετακίνηση λόγω των κλιματικών αναγκών. Υπάρχει ήδη μια ομάδα στα Ηνωμένα Εθνη που δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση καθώς τα ανθρώπινα δικαιώματα, επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή και οι υπάρχοντες νόμοι για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι ξεπερασμένοι” υπογράμμισε η κ. Μιρ, θέτοντας ως παράδειγμα τους κατοίκους νησιών του Ειρηνικού.
“Πολλοί κάτοικοι των νησιών αναγκάστηκαν να φύγουν για την Αυστραλία και αρνήθηκαν το στάτους του πρόσφυγα. Αντίθετα, ήθελαν να τους αναγνωρισθεί μια κατάσταση που να βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα” κατέληξε.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Διαβάστε επίσης: Η κλιματική αλλαγή σημαντικός παράγοντας στην αύξηση των προσφυγικών ροών