Αρχική Ειδήσεις Nέος μανδύας αορατότητας

Nέος μανδύας αορατότητας

0
Διαφήμιση

Ερευνητές του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και του University of California (UC) Berkeley, ανέπτυξαν έναν εξαιρετικά λεπτό μανδύα- «δέρμα», που μπορεί να προσαρμοστεί στο σχήμα ενός αντικειμένου και να το αποκρύψει από εντοπισμό σε ορατό φως.

Αν και σε πρώτη φάση ο μανδύας είναι σε μικροσκοπική κλίμακα, οι βασικές αρχές πίσω από τη συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη χρήση του και σε μακροσκοπικό επίπεδο, για μεγαλύτερα αντικείμενα.

Το πάχος του είναι μόλις 80 νανόμετρα και μπορεί να τυλίγεται γύρω από τρισδιάστατα αντικείμενα μεγέθους κυττάρων. Η επιφάνειά του είναι ειδικά σχεδιασμένη για να αντανακλά κύματα φωτός έτσι ώστε το αντικείμενο να καθίσταται αόρατο στην όραση όταν ο μανδύας ενεργοποιείται.

Ο Ξιάνγκ Ζιάνγκ, διευθυντής της Materials Sciences Division του Berkeley Lab και ειδικός σε θέματα μεταϋλικών, υποστηρίζει ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα τρισδιάστατο αντικείμενο αυθαίρετου σχήματος αποκρύπτεται από το ορατό φως. «Η εξαιρετικά λεπτός μανδύας μας τώρα μοιάζει με παλτό. Είναι εύκολος ο σχεδιασμός και η χρήση του και είναι δυνάμει κλιμακωτό, για την απόκρυψη μακροσκοπικών αντικειμένων».

Είναι ο διαμοιρασμός του φωτός (ορατού, υπερύθρου, κλπ)και η αλληλεπίδρασή του με την ύλη που επιτρέπει τον εντοπισμό και την παρατήρηση αντικειμένων με το μάτι. Οι νόμοι που διέπουν αυτές τις αλληλεπιδράσεις μπορούν να παρακαμφθούν με μεταϋλικά των οποίων οι οπτικές ιδιότητες προκύπτουν από τη φυσική δομή αντί για τη χημική τους σύνθεση.

Τα τελευταία 10 χρόνια, ο Ζανγκ και οι συνεργάτες του εργάζονται πάνω στο αντικείμενο της αλληλεπίδρασης φωτός με μεταϋλικά, επιτυγχάνοντας την καμπύλωση του φωτός έτσι ώστε να στρέφεται προς τα πίσω- φαινόμενο που δεν παρατηρείται σε φυσικά υλικά- καθιστώντας έτσι το αντικείμενο οπτικώς αόρατο.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤο τάι-τσι και η γιόγκα ωφελούν στην αρθρίτιδα
Επόμενο άρθροΤο 2015 τα περιστατικά άνοιας θα φτάσουν τα 9,9 εκατομμύρια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ