Αρχική Ειδήσεις Απελευθέρωση της «Ζήρας» και της «Μπάρη»

Απελευθέρωση της «Ζήρας» και της «Μπάρη»

0
Διαφήμιση

Το Κέντρο Διάσωσης θαλασσίων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ προγραμματίζει να απελευθερώσει δύο θεραπευμένες θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta στο 57ο χλμ της λεωφ. Αθηνών Σουνίου και συγκεκριμένα στον όρμο Καταφυγή του οικισμού ΑΙΟΛΟΣ.

Είναι μοναδική ευκαιρία για όποιον θέλει να δει θαλάσσια χελώνα να επιστρέφει στο «μεγάλο γαλάζιο σπίτι της». Η δημόσια απελευθέρωση θα γίνει να βρεθεί εκεί στις 18:00 το απόγευμα.

Την Πέμπτη απελευθερώθηκε η «Ζήρα», Η Zήρα είναι μια χελώνα με καβούκι 70 εκ. και ζυγίζει 35 κιλά. Είχε πιαστεί και της είχε τοποθετηθεί ταυτότητα αναγνώρισης από τον ΑΡΧΕΛΩΝ και τους εθελοντές του στον Αμβρακικό Κόλπο. Επίσης, αμέσως διαπιστώθηκε ότι ένα κομμάτι πετονιάς έβγαινε από το στόμα της. Έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 15 Ιουλίου 2015.

Οι ακτινογραφίες αλλά και μια εμπεριστατωμένη ιατρική εξέταση έδειξε ότι είχε στο στόμα της και το αγκίστρι καθώς επίσης και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πετονιάς. Το αγκίστρι αφαιρέθηκε με χειρουργική επέμβαση.

Την Παρασκευή θα απελευθερώσουν την «Μπάρη» μια Caretta caretta που ζυγίζει 33 κιλά και της οποίας το καβούκι είναι 71,5 εκατοστά, έφτασε στις 8 Απριλίου από την Κόρινθο, όπου και βρέθηκε, παίρνοντας το όνομά της από τους Μπάμπη και Πάρη, των δύο μελών του Λιμενικού που την διέσωσαν.

Η χελώνα δεν είχε ορατά τραύματα και μπορεί να υπέφερε από υποθερμία. Μετά από 5 μήνες φροντίδα και θεραπεία είναι έτοιμη να επανενταχθεί στο φυσικό της περιβάλλον.

Η περίθαλψη και αποκατάσταση μίας ενήλικης χελώνας έχει μεγάλη αξία αν αναλογιστεί κανείς ότι αποτελεί κομμάτι του αναπαραγωγικού πληθυσμού του υπό εξαφάνιση είδους.

Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να μειώσουμε τις ανθρώπινες απειλές προς τις θαλάσσιες χελώνες, με σωστή ενημέρωση αλλά και με σεβασμό στις υποδείξεις του καταρτισμένου προσωπικού του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Διαφήμιση