Αρχική Ειδήσεις Αυξάνει δραματικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ο τουρισμός

Αυξάνει δραματικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ο τουρισμός

0
Διαφήμιση

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον παγκόσμιο τουρισμό ενδέχεται να αυξηθούν κατά περισσότερο από 300 τοις εκατό μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ο αυξανόμενος αριθμός των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων είναι η κύρια αιτία της αναμενόμενης αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον τομέα του τουρισμού για την περίοδο μεταξύ 2010 και το 2100, αναφέρουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών NHTV Μπρέντα στην Ολλανδία.

Για να αντιστραφεί το φαινόμενο, θα πρέπει να ληφθούν σημαντικά μέτρα όπως η αντικατάσταση των οχημάτων ορυκτών καυσίμων με ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ο περιορισμός πτήσεων, σύμφωνα με την έρευνα.

«Μπορούμε ακόμα να διατηρήσουμε την αύξηση του αριθμού των ταξιδιών, δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε τις διακοπές, αλλά οι προορισμοί ή ο τρόπος μεταφοράς θα πρέπει να αλλάξει», δήλωσε ο Πωλ Πέετερς, επικεφαλής της έρευνας.

Σύμφωνα με τον Πέετερς, οι πτήσεις θα πρέπει να αναδιανεμηθούν ώστε περισσότεροι άνθρωποι να ταξιδεύουν από αναπτυσσόμενες οικονομίες, το οποίο σημαίνει λιγότερες πτήσεις για τα πλουσιότερα κράτη.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι εκπομπές από τον τουρισμό θα αντισταθμίσουν τους παγκόσμιους στόχους αειφορίας και μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», προειδοποίησε ο Πέετερς. «Είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμόσουμε την κατάλληλη πολιτική για την άμβλυνση της αύξησης των εκπομπών του παγκόσμιου τουρισμού».

Τα ξενοδοχεία και άλλα μέρη διαμονής μπορούν να συνεισφέρουν έως και 20 τοις εκατό στην προβλεπόμενη αύξηση των εκπομπών αλλά η κατασκευή βιώσιμων κτιρίων μηδενικών εκπομπών θα μπορούσε να συμβάλει στην αναστροφή αυτής της τάσης.

Διαφήμιση