Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Συμπλήρωμα διατροφής κάνει τις αγελάδες πιο φιλικές στο περιβάλλον

Συμπλήρωμα διατροφής κάνει τις αγελάδες πιο φιλικές στο περιβάλλον

0
Διαφήμιση

Νέο συμπλήρωμα διατροφής που δόθηκε σε γαλακτοφόρες αγελάδες επέτρεψε την μείωση κατά 30% των εκπομπών μεθανίου, ενός εκ των αερίων που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή και παράγεται από το πεπτικό σύστημα των ζώων αυτών, με την ανακάλυψη αυτή να θεωρείται πολύ σημαντική στο πλαίσιο του αγώνα για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Τα βοοειδή στα εκτροφεία ευθύνονται για περίπου το 44% των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου που οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, διευκρινίζουν οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την σχετική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος αμερικανικής επιθεώρησης Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS).

Η ζύμωση στην μεγάλη κοιλία των βοοειδών, των αρνιών και των κατσικιών παράγει μεθάνιο, το οποίο προκύπτει από την δράση μικροοργανισμών κατά την πέψη. Τα ζώα αυτά οφείλουν να αποβάλλουν τα αέρια αυτά για να επιβιώσουν. Οι γαλακτοφόρες αγελάδες αποβάλλουν ως εκ τούτου 450 ως 550 γραμμάρια μεθανίου ημερησίως.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η ουσία 3-νιτροξυπροπανόλη (3-NOP), δημιούργημα της ολλανδικής εταιρείας DSM Nutritional Products, η οποία χορηγείται ως συμπλήρωμα διατροφής, μπλοκάρει ένα ένζυμο που είναι απαραίτητο για την παραγωγή του μεθανίου στην μεγάλη κοιλία των ζώων αυτών χωρίς να επηρεάζει την πέψη.

Η έρευνα αυτή που διήρκεσε τρεις μήνες σε βουστάσια του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Πενσιλβάνια (Penn State University), στις ανατολικές ΗΠΑ, σε 48 αγελάδες Holstein, έδειξε ότι η νέα αυτή ουσία που αναστέλλει την παραγωγή μεθανίου επέτρεψε παράλληλα μια υψηλότερη κατά 80% αύξηση βάρους στα ζώα που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου.

Αυτή η αύξηση της σωματικής μάζας εξηγείται από το γεγονός ότι ο οργανισμός επωφελήθηκε από τον άνθρακα που δεν χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή μεθανίου για να δημιουργήσει περισσότερο ιστό.

Την ίδια ώρα δεν μειώθηκε η ποσότητα τροφής που κατανάλωναν τα ζώα, ούτε η ικανότητα των βοοειδών να χωνεύουν ίνες. Επίσης δεν επηρεάστηκε η υγεία τους, διευκρίνισε ο Αλεξάντερ Χρίστοφ, καθηγητής για θέματα διατροφής στο Πανεπιστήμιο αυτό και βασικός συντελεστής στην έρευνα αυτή.

Επιπλέον, κάτι το οποίο είναι επίσης σημαντικό, δεν μειώθηκε η ποσότητα γάλακτος που παρήχθη, πρόσθεσε.

“Αν η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε αυτήν την ουσία που αναστέλλει την παραγωγή μεθανίου και την χρησιμοποιούσαν στον αγροτικό τομέα, αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οφείλονται στην κτηνοτροφία”, σημείωσε ο καθηγητής Χρίστοφ, μιλώντας τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σημαντική είναι επίσης η αύξηση του βάρους, υπογράμμισε, καθώς οι γαλακτοφόρες αγελάδες χάνουν πάρα πολύ βάρος όταν γεννούν, καθώς τότε παράγουν πολύ γάλα.

“Αν μπορούμε να μειώσουμε την απώλεια ενέργειας με αυτήν την ουσία που αναστέλλει την παραγωγή μεθανίου, οι αγελάδες θα παίρνουν περισσότερο βάρος γρηγορότερα”, πρόσθεσε ο επιστήμονας, επισημαίνοντας ότι οι παράγοντες αυτοί θα πρέπει να πείσουν τον αγροτικό τομέα να χρησιμοποιήσει το νέο αυτό συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει το αντικείμενο κι άλλων ερευνών που θα ενισχύσουν τα πορίσματα αυτής της έρευνας.

Πρόκειται για μια “πολλά υποσχόμενη” ουσία, δήλωσε παράλληλα στο Γαλλικό Πρακτορείο και ο Ερμάιας Κίμπρεμπ, καθηγητής επιστημών ζωϊκής παραγωγής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ο οποίος δεν μετείχε στην έρευνα αυτή, εξηγώντας ότι “το 30% συνιστά μια τεράστια μείωση που μπορεί να κάνει μια μεγάλη διαφορά όσον αφορά τα αέρια του αγροτικού τομέα που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου”.

Ο αγροτικός τομέας ευθύνεται για το 24% των παγκόσμιων εκπομπών των αερίων που ευθύνονται για τις κλιματικές αλλαγές, κυρίως CO2 και μεθανίου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΆλογα, χιμπατζήδες και άνθρωποι έχουν πολλές παρόμοιες εκφράσεις
Επόμενο άρθροΠροτάσεις Ecocity για πετρελαιοκίνηση, αιθαλομίχλη και λαθρεμπόριο καυσίμων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ