Αρχική Καταστροφές Στα πρόθυρα λιμού η Υεμένη

Στα πρόθυρα λιμού η Υεμένη

0
Διαφήμιση

Ο λιμός απειλεί την εμπόλεμη Υεμένη, όπου πάνω από 500.000 παιδιά ήδη πάσχουν από οξύ υποσιτισμό, προειδοποίησε σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καλώντας τους αντιμαχόμενους να επιτρέψουν την πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις και παράλληλα τους διεθνείς δωρητές να αυξήσουν τη βοήθεια που χορηγούν στην φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου.

Εξάλλου καθημερινά κατά μέσον όρο οκτώ παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται σοβαρά στην Υεμένη, όπου ο πόλεμος μαίνεται τους τελευταίους πέντε μήνες, σύμφωνα με τη UNICEF. Σχεδόν 400 παιδιά έχουν σκοτωθεί και 600 έχουν τραυματιστεί ήδη, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η οργάνωση αυτή του ΟΗΕ στη δημοσιότητα.

«Παιδιά σκοτώνονται από βόμβες ή θερίζονται από σφαίρες και εκείνα που επιβιώνουν έρχονται αντιμέτωπα με τη μεγεθυνόμενη απειλή των ασθενειών και του υποσιτισμού», τόνισε ο Ζιλιέν Αρνέ, ο εκπρόσωπος του Ταμείου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία στην Υεμένη.

«Όλες οι ενδείξεις που μας επιτρέπουν να χαρακτηρίσουμε την κατάσταση λιμό εμφανίζονται μπροστά στα μάτια μας», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΠΕΠ Έρθαριν Κάζεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κάιρο, έπειτα από μια επίσκεψη τριών ημερών στην Υεμένη, κυρίως στην πρωτεύουσα Σαναά και στην Άντεν, τη μεγαλύτερη πόλη του νότου.

Πάνω από 500.000 παιδιά πάσχουν ήδη από οξύ υποσιτισμό, τονίζει το ΠΕΠ.

Ο αριθμός των πολιτών της Υεμένης που απειλούνται από την έλλειψη τροφής υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 13 εκατομμύρια επί του συνολικού πληθυσμού των 25 εκατομμυρίων, και εξ αυτών τα 6 εκατομμύρια έχουν ανάγκη επείγουσα βοήθεια για να τραφούν, κατά την ίδια πηγή.

«Εάν δεν μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τον εφοδιασμό των τοπικών αγορών διασφαλίζοντας ότι τα λιμάνια θα είναι ανοικτά (…) και εάν η βοήθεια των δωρητών δεν αυξηθεί, θα αντιμετωπίσουμε μια ολοκληρωτική καταστροφή στην Υεμένη», προειδοποίησε η Κάζεν.

Το ΠΕΠ απηύθυνε επείγουσα έκκληση για δωρεές ενόψει της έναρξης μιας επιχείρησης διανομής τροφίμων στην Υεμένη που εκτιμά ότι θα κοστίσει 320 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

«Η επόμενη γενιά των Υεμενιτών θα υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά εάν δεν μπορέσουμε να διανείμουμε έγκαιρα επαρκείς ποσότητες τροφίμων που είναι απαραίτητες για να τραφούν τα παιδιά. Πρέπει να δράσουμε τώρα, πριν να είναι πολύ αργά», υπογράμμισε η Κάζεν.

Πάνω από 4.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Υεμένη από τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στις μάχες ανάμεσα στους σιίτες αντάρτες Χούτι, που είχαν καταλάβει από πέρυσι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά, και των δυνάμεων που πολεμούν εναντίον των ανταρτών με την υποστήριξη μιας συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που κατέλαβαν πρόσφατα μεγάλες εκτάσεις στον νότο.

Διαφήμιση